Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Jak upiec dobry biszkopt?

Biszkopt – ponieważ często stanowi bazę do wielu ciast postanowiłam poświęcić mu chwilę czasu. Pewnie każdy ma swoje „tajemnice” jak go upiec i co zrobić by wyszedł puszysty i pięknie wyrósł. Czasami opinie są tak skrajne, że nie wiadomo komu wierzyć: jedni mówią, że trzeba dać mu „święty spokój” w czasie pieczenia i gdy stygnie - inni każą blachę z ciastem rzucić z wysokości na chwilę po upieczeniu i wyciągnięciu z piekarnika.  

Piekę już ciasta kilka ładnych lat i przyznam, że nie przyszło mi do głowy, że sposób przyrządzenia, kolejność dodawania składników w przypadku klastycznego biszkoptu może być inna niż ta, którą znam. 


Składniki:

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek mąki (pół na pół: krupczatka i tortowa),
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przyrządzenie:

Sposób 1:
Białka oddziel od żółtek i ubij pianę dodając stopniowo cukier, zmniejsz obroty do minimum i dodaj kolejno żółtka. Wyłącz mikser i delikatnie (ważne) drewnianą łyżką wymieszaj z przesianą przez sito mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą wyłóż je na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia.

Sposób 2:
Jest nieco trudniejszy i różni się od poprzedniego tym, że przyrządza się go na parze. Wbij całe jajka do miski i umieść ją nad garnkiem z gorącą wodą, ubijaj dodając stopniowo cukier aż do uzyskania puszystej i gładkiej kremowej masy. Następnie zdejmij z garnka z wodą i ubijaj dalej do czasu ostudzenia masy. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki przesianej przez sito i wymieszanej z proszkiem do pieczenia tak samo jak w poprzednim przepisie: czyli delikatnie przy użyciu drewnianej łyżki.

To moje sposoby z maminego zeszytu z przepisami :)

Sposób 3 (wg Marka Łebkowskiego z książki pt „Szkoła Gotowania”) jest następujący

Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Jeżeli w przepisie jest tłuszcz, rozpuść go, ostudź i dodaj do żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodawaj na przemian pianę z białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodatki: może to być czekolada, kakao, mak, skórka z cytryny, itp. itd. wg własnego uznania.

Sposób 4 (przepis zaczerpnięty z KUCHNI POLSKIEJ pod redakcją Marii Librowskiej)

Składniki:

  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 10 dkg cukru pudru,
  • 10 dkg mąki,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem (7 dkg) na pulchną masę, dodać śmietanę, wymieszać lekko z przesianą mąką, proszkiem i pianą, do której pod koniec ubijania dodać 3 dkg cukru. Włożyć do posmarowanej masłem i wysypanej mąką formy, wstawić do piekarnika na 25-30 minut.

 

 

 

 

 

piątek, 20 maja 2011, aleksandra.lewandowska

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: , host-137-236.jkns.pl
2012/12/23 20:02:32
szkoda że nigdzie nie pisze o temperaturze i czasie pieczenia w piekarniku
-
Gość: blue_mouse, axb99.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/22 19:16:54
Racja. Mam 13 lat, sama się nie domyślę, na ile stopni i na jaki czas do piekarnika wstawić. :)
-
Gość: chika, static-ip-77-89-91-83.promax.media.pl
2014/02/22 13:52:12
Właśnie. Dobrze że nie tylko ja nie wiem z tych porad w ilu stopniach