Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto z wi¶niami i kawałkami czekolady

Kolejna propozycja z serii: SEZON NA... :) tym razem pora na wi¶nie.

Do tego ciasta można dodać wi¶nie pod każd± postaci±: ¶wieże, mrożone i z kompotu. Przepis jest na duż± blachę. Je¶li używacie mniejszej odmierzcie proporcjonalnie ilo¶ć składników. 

Składniki:  

  • kg wi¶ni,
  • 2 kostki masła lub margaryny,
  • 2 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 8 jaj,
  • kg m±ki,
  • proszek do pieczenia (2 opakowania po 8 gram lub jedno 16 gramowe),
  • 400 ml mleka,
  • 200 g grubo posiekanej czekolady (deserowej lub gorzkiej)

Sposób przyrz±dzenia: 


Masło utrzeć z cukrem na pienist± masę, dodać sól, pojedynczo jaja.

M±k± przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać do masy łyżk±, na przemian z mlekiem.

Na końcu dodać kawałeczki czekolady.


Ciasto podzielić na trzy czę¶ci, przełożyć dwoma warstwami wi¶ni.

Temperatura i czas pieczenia:

Piec w temp 2000C ok. 60- 65 minut.
Na tortownicę o ¶rednicy ok. 26 cm lub formę do wieńców - wzi±ć połowę ciasta

 

 

niedziela, 10 lipca 2011, aleksandra.lewandowska

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/07/22 15:30:28
Bardzo lubię takie ciasta. Cudo ! :)