Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Tartaletki z rabarbarem

 

Potrzebne będzie kilka prostych składników, odrobina chęci i conajmniej ;) dwie ręce do pracy. Jeśli macie w domu małoletnie łobuzy myślę, że chętnie pomogą Wam w ich przyrządzeniu a jeszcze bardziej zaangażują się w ich zjedzenie.

Składniki:

Ważne aby wszystkie miały temperaturę pokojową.

  • 125 g białego sera,
  • 125 g masła lub margaryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 300 g rabarbaru,
  • 3 łyżki gęstego dżemu malinowego lub truskawkowej konfitury,
  • żółtko do posmarowania ciasta.

Sposób przyrządzenia:

Do miski włóż rozkurszony biały ser, masło, cukier i cukier z prawdziwą wanilią, wymieszaj na gładką masę i dodawaj do niej łyżką mąkę uprzednio przesianą przez sitko. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki. W tym czasie umyj i osusz rabarbar i pokrój w kostkę grubości około 2 - 3 centymetrów i wymieszaj z konfiturą lub dżemem. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 centymetra i wykrawaj z niego kółka o średnicy około 10 - 15 centymetrów i przełóż je na blachę. Trzy brzegi zawiń do środka i ułóż na nich kawałki rabarbaru. Piecz do czasu aż będą lekko zrumienione. Pozostaw po upieczeniu na blaszce do wystygnięcia. Potem posyp cukrem pudrem lub polej lukrem wg uznania.

Temperatura i czas pieczenia:

25 do 30 minut w temperaturze 200oC 

 

 

 

 

piątek, 11 maja 2012, aleksandra.lewandowska

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/05/11 20:31:29
wygladja przepysznie!!!