Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Mus jabłkowy

Zupełnie przypadkiem, zupełnie niechcący wpadło w moje ręce kilka kilogramów złocistych jabłek. :) Takich prawdziwych, pachnących, których skórka nie jest nasiąknięta całą listą substancji chemicznych z tablicy Mendelejewa. Długo się nie zastanawiałam co z nimi zrobić - idealnie nadawały się na mus jabłkowy na zimę. Nie może go zabraknąć w waszej spiżarni na czas kiedy trudno będzie kupić tak pyszne i świeże jabłka a będziecie mieli ochotę na jabłecznik na przykład z dodatkiem cynamonu.

Składniki:

- 4 kg jabłek,

- 0,5 kg cukru,

- woda,

- kwasek cytrynowy (opcjonalnie).

 

Sposób przyrządzenia:

Umyte jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne następnie pokrój w ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki. Wodę w ilości około 1 szklanki wlej do dużego garnka i rozpuść w niej kwasek cytrynowy - spowoduje, że jabłka nie ściemnieją. Pokrojone jabłka wrzuć do garnka z wodą i rozgotuj często mieszając. Ilość wody jest tak na prawdę zależna od rodzaju jabłek i tego jak bardzo są soczyste. Mój mus ma jednolitą konsystencję jednak równie dobrze możecie zachować mus z kawałkami jabłek.

Jeśli preferujecie gładki mus wystarczy rozgotowane jabłka przetrzeć przez metalowe sito lub zmiksować blenderem.  Do gotowej masy dodajcie cukier w ilości - wg własnego uznania. Na taką ilość jabłek użyłam niecałe 0,5 kg cukru. Nie lubię gdy mus jest bardzo słodki. 

W razie konieczności przed dodaniem go do ciasta zawsze można go dosłodzić. Przygotowując ciasto jeśli macie ochotę można do musu dodać odrobinę cynamonu.

Gotowy mus przełóż do słoików, zakręć i pasteryzuj 15 - 20 minut. Wystudzone schowaj najlepiej w ciemnym i chłodnym miejscu. 

 

 

 

piątek, 31 sierpnia 2012, aleksandra.lewandowska

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/08/31 16:20:26
mus jabłkowi lubię sobie otworzyć zimą, dodać do ciepłej manny na śniadanie i opruszyć cynamonem... ;)
-
Gość: amator kwaśnych jabłek, aftv160.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/10 12:57:44
Prosto i profesjonalnie.
Obierane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka wrzucaj do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym (1 łyżeczka na litr). Odsączone jabłka włóż do sokowarki i gotuj na parze ok.20 minut. Ugotowane wsyp do dużego garnka i tłuczkiem do puree utłucz do żądanej konsystencji. Sok zebrany w dolnym naczyniu można dowolnie dosłodzić( albo i nie ) i wlać w całości (albo i nie) do miazgi.
W słoikach pasteryzować w 85 st C przez 10 minut.