Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Domowy ketchup II

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 0,5 kg jabłek,
  • 0,5 kg marchwi,
  • 0,5 kg pietruszki
  • 0,5 kg selera,
  • 0,25 kg cebuli
  • szklanka cukru,
  • 1 łyżka mielonego kminku,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka mielonego pieprzu,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 goździki utłuczone w moździerzu,
  • 1 niepełna szklanka octu 10%,
  • 3 łyżki soli (lub mniej).

Sposób przyrządzenia:

Pomidory bez skórki, pokrojone w cząstki wrzuć do durzego garnka. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, rozdrobnij. Oczyszczone warzywa należy rozdrobnić - najlepiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach - wówczas szybciej się rozgotują. Do wymieszanych warzyw i jabłek dodaj wszystkie przyprawy, sól najlepiej dodawać partiami by nie przesolić sosu. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać a następnie zagotować. Kiedy warzywa będą rozgotowane usuń liście laurowe i zmiksuj dokładnie warzywa. Dodaj ponownie liście laurowe i odstaw sos na dobę pod przykryciem.

Kolejnego dnia zagotuj ponownie sos i gotuj 3-4 godziny na bardzo małym ogniu by odparować z niego jak największą ilość wody i go zagęścić.

Przygotowane wcześniej słoiki napełnij i mocno zakręć.

Pasteryzuj ok. 10 - 15 minut. 

piątek, 04 października 2013, aleksandra.lewandowska

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/10/04 22:18:52
Nigdy sama nie robiłam keczupu. Jestem bardzo ciekawa i muszę kiedyś wkońcu się zebrać i zrobić.
-
2014/01/03 11:39:48
Dobry pomysł :) i fajny przepis na taki ketchup
-
2014/11/25 14:50:36
goździki dodają takiej fajnej ostrości...dlatego nienależny ich lekceważyć i tylko je dodać :)
-
2015/02/10 12:15:32
Hmm.. Będę robić "rodeo grill steak house Wrocław Nowy etap" i taki ręcznie robiony ketchup byłby niesamowitym uwieńczeniem całości :D