Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Domowy ketchup

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 2 duże cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 5 goździków,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyzki soli

Sposób przyrządzenia:

Dużo przypraw? Dużo! Ale jeśli którakolwiek z nich Wam "nie pasuje" możecie je pominąć. Nie wszyscy muszą lubić cynamon albo goździki albo w takiej ilości.

A zatem:

Pomidory pokrojone w cząstki nalerzy wrzucić do rondla z gałązką rozmarynu i liściem laurowym i gotować 20 minut. Cebulę pokrojoną w talarki można zeszklić na kilku łyżkach oleju lub dodać surową do pomidorów. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i ugotuj do miękkości.  

Ziele angielski, czarny pieprz i goździki utłucz w moździerzu, dodaj do pomidorów razem z cukrem.

Wg uznania dodaj pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj.  Usuń liść laurowy i zmiksuj na gładką masę. Jeśli uznasz to za konieczne przetrzyj sos przez sitko. Tak przygotowanym gorącym sosem napełnij słoiki. Zamknij dokładnie i pasteryzuj ok. 20 minut.

 

czwartek, 03 października 2013, aleksandra.lewandowska

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: