Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
czwartek, 19 lutego 2015
Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 185 g masła stopionego (ja używam tego o mniejszej zawartości tłuszczu - 60%),
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 0,5 szklanki miodu,
  • 1 szklanka różnych ziaren (np. sezamu, pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego) - szklanka łącznie,
  • 1 szklanka różnych płatków (np. jęczmiennych, żytnich lub zarodków pszennych)
  • 1 jajko,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850),
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 szklanki (łącznie) orzechów, rodzynek, moreli, migdałów, żurawiny suszonej.

Jak zauważyliście powyższa lista nie jest zbyt restrykcyjna i przewiduje możliwość dodania własnych ulubionych płatków lub suszonych owoców wg własnego uznania... i to jest w tym przepisie najlepsze. W sumie płatków i suszonych owoców powinniśmy uzyskać 3,5 szklanki.

Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i formować z nich w pierwszej kolejności kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe a następnie ułożone na blasze spłaszczyć nożem lub łyżką.

Uformowane ciasteczka należy wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC na około 15 minut.

ciasteczka owsiane

piątek, 04 października 2013
Domowy ketchup II

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 0,5 kg jabłek,
  • 0,5 kg marchwi,
  • 0,5 kg pietruszki
  • 0,5 kg selera,
  • 0,25 kg cebuli
  • szklanka cukru,
  • 1 łyżka mielonego kminku,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka mielonego pieprzu,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 goździki utłuczone w moździerzu,
  • 1 niepełna szklanka octu 10%,
  • 3 łyżki soli (lub mniej).

Sposób przyrządzenia:

Pomidory bez skórki, pokrojone w cząstki wrzuć do durzego garnka. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, rozdrobnij. Oczyszczone warzywa należy rozdrobnić - najlepiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach - wówczas szybciej się rozgotują. Do wymieszanych warzyw i jabłek dodaj wszystkie przyprawy, sól najlepiej dodawać partiami by nie przesolić sosu. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać a następnie zagotować. Kiedy warzywa będą rozgotowane usuń liście laurowe i zmiksuj dokładnie warzywa. Dodaj ponownie liście laurowe i odstaw sos na dobę pod przykryciem.

Kolejnego dnia zagotuj ponownie sos i gotuj 3-4 godziny na bardzo małym ogniu by odparować z niego jak największą ilość wody i go zagęścić.

Przygotowane wcześniej słoiki napełnij i mocno zakręć.

Pasteryzuj ok. 10 - 15 minut. 

19:36, aleksandra.lewandowska , Przetwory
Link Komentarze (4) »
czwartek, 03 października 2013
Domowy ketchup

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 2 duże cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 5 goździków,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyzki soli

Sposób przyrządzenia:

Dużo przypraw? Dużo! Ale jeśli którakolwiek z nich Wam "nie pasuje" możecie je pominąć. Nie wszyscy muszą lubić cynamon albo goździki albo w takiej ilości.

A zatem:

Pomidory pokrojone w cząstki nalerzy wrzucić do rondla z gałązką rozmarynu i liściem laurowym i gotować 20 minut. Cebulę pokrojoną w talarki można zeszklić na kilku łyżkach oleju lub dodać surową do pomidorów. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i ugotuj do miękkości.  

Ziele angielski, czarny pieprz i goździki utłucz w moździerzu, dodaj do pomidorów razem z cukrem.

Wg uznania dodaj pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj.  Usuń liść laurowy i zmiksuj na gładką masę. Jeśli uznasz to za konieczne przetrzyj sos przez sitko. Tak przygotowanym gorącym sosem napełnij słoiki. Zamknij dokładnie i pasteryzuj ok. 20 minut.

 

niedziela, 13 stycznia 2013
Szarlotka

Już od jakiegoś czasu próbowałam znaleźć przepis na idealną szarlotkę. Ciągle kręcę się wokół tych samych przepisów i pomyślałam, że wreszcie czas na coś nowego.

Szarlotka... miałam w głowie wyobrażenie o niej... miała być na kruchym (może lekko cytrynowym) cieście, z dużą ilością kwaśnych jabłek z odrobiną cynamonu, na wierzchu z dużą ilością kruszonki i posypaną cukrem kryształem na krótko po wyjęciu z piekarnika tak by cukier lekko się rozpuścił i przywarł do niej... nie miałam tylko na nią gotowego przepisu... ale udało się!

 

Składniki na kruche ciasto wg James'a Martina:  

 

Składniki:

  • 175 g schłodzonego masła,
  • 225 g mąki pszennej,
  • 60 g miałkiego cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny.

Ponadto:

  • cynamon (ok. 1 łyżeczki)
  • 0,75 kg jabłek najlepsza szara reneta,
  • kilka łyżek cukru.

Sposób przyrządzenia: 

Do przesianej przez sito mąki dodaj masło pokrojone w kostkę, cukier, sól, skórkę z cytryny. Rozetrzyj składniki palcami a następnie zagnieć z nich ciasto. Podziel na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Wstaw na ok. pół godziny do lodówki owinięte w folię. Mniejszą część można włożyć do zamrażarki - łatwiej będzie ją wtedy zetrzeć na tarce.

W tym czasie obierz ze skórki jabłka i usuń gniazda nasienne, podziel na drobną kostkę (2 cm) i wrzuć na patelnię. Dodaj łyżkę lub dwie masła, sok wyciśnięty z połowy cytryny i kilka łyżek wody w zależności od soczystości jabłek. Gdy się lekko rozgotują - ważne aby pozostały cząstki owoców - dodaj cukier i szczyptę (lub więcej - w zależności od upodobania) cynamonu. Jeśli chcecie, żeby po ostygnięciu jabłka w szarlotce były bardziej "zwarte" można dodać 2-3 łyżek galaretki.

Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto (większą część) zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dokładnie wylep nim dno tortownicy i uformuj brzegi wysokości ok. 2-3 cm. Można też ciasto pokroić na plasterki i takim ciastem wylepić dno i brzegi. 

Ciasto posmaruj lekko rozmąconym białkiem następnie wyłóż na nie uprzednio uprażone schłodzone jabłka, wygładź masę. Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem kryształem gdy jest jeszcze bardzo ciepła lub cukrem pudrem gdy ostygnie. Jeśli lubicie baaardzo słodką wersję (z pewnością słodycz przełamie smak jabłek) możecie wierzch polukrować... i gotowe.

 

Temperatura i czas pieczenia:

45 minut w temperaturze 180oC. 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 28