Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
piątek, 31 sierpnia 2012
Mus jabłkowy

Zupełnie przypadkiem, zupełnie niechcący wpadło w moje ręce kilka kilogramów złocistych jabłek. :) Takich prawdziwych, pachnących, których skórka nie jest nasiąknięta całą listą substancji chemicznych z tablicy Mendelejewa. Długo się nie zastanawiałam co z nimi zrobić - idealnie nadawały się na mus jabłkowy na zimę. Nie może go zabraknąć w waszej spiżarni na czas kiedy trudno będzie kupić tak pyszne i świeże jabłka a będziecie mieli ochotę na jabłecznik na przykład z dodatkiem cynamonu.

Składniki:

- 4 kg jabłek,

- 0,5 kg cukru,

- woda,

- kwasek cytrynowy (opcjonalnie).

 

Sposób przyrządzenia:

Umyte jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne następnie pokrój w ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki. Wodę w ilości około 1 szklanki wlej do dużego garnka i rozpuść w niej kwasek cytrynowy - spowoduje, że jabłka nie ściemnieją. Pokrojone jabłka wrzuć do garnka z wodą i rozgotuj często mieszając. Ilość wody jest tak na prawdę zależna od rodzaju jabłek i tego jak bardzo są soczyste. Mój mus ma jednolitą konsystencję jednak równie dobrze możecie zachować mus z kawałkami jabłek.

Jeśli preferujecie gładki mus wystarczy rozgotowane jabłka przetrzeć przez metalowe sito lub zmiksować blenderem.  Do gotowej masy dodajcie cukier w ilości - wg własnego uznania. Na taką ilość jabłek użyłam niecałe 0,5 kg cukru. Nie lubię gdy mus jest bardzo słodki. 

W razie konieczności przed dodaniem go do ciasta zawsze można go dosłodzić. Przygotowując ciasto jeśli macie ochotę można do musu dodać odrobinę cynamonu.

Gotowy mus przełóż do słoików, zakręć i pasteryzuj 15 - 20 minut. Wystudzone schowaj najlepiej w ciemnym i chłodnym miejscu. 

 

 

 

piątek, 11 maja 2012
Tartaletki z rabarbarem

 

Potrzebne będzie kilka prostych składników, odrobina chęci i conajmniej ;) dwie ręce do pracy. Jeśli macie w domu małoletnie łobuzy myślę, że chętnie pomogą Wam w ich przyrządzeniu a jeszcze bardziej zaangażują się w ich zjedzenie.

Składniki:

Ważne aby wszystkie miały temperaturę pokojową.

  • 125 g białego sera,
  • 125 g masła lub margaryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 300 g rabarbaru,
  • 3 łyżki gęstego dżemu malinowego lub truskawkowej konfitury,
  • żółtko do posmarowania ciasta.

Sposób przyrządzenia:

Do miski włóż rozkurszony biały ser, masło, cukier i cukier z prawdziwą wanilią, wymieszaj na gładką masę i dodawaj do niej łyżką mąkę uprzednio przesianą przez sitko. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki. W tym czasie umyj i osusz rabarbar i pokrój w kostkę grubości około 2 - 3 centymetrów i wymieszaj z konfiturą lub dżemem. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 centymetra i wykrawaj z niego kółka o średnicy około 10 - 15 centymetrów i przełóż je na blachę. Trzy brzegi zawiń do środka i ułóż na nich kawałki rabarbaru. Piecz do czasu aż będą lekko zrumienione. Pozostaw po upieczeniu na blaszce do wystygnięcia. Potem posyp cukrem pudrem lub polej lukrem wg uznania.

Temperatura i czas pieczenia:

25 do 30 minut w temperaturze 200oC 

 

 

 

 

sobota, 24 marca 2012
Kolorowa sałatka ryżowa

Ta sałatka to idealna propozycja dla tych, którzy są na diecie. Na zdrowej diecie. :)

Dlaczego? Dlatego, że dobrze smakuje bez dodatku majonezowego lub śmietanowego sosu. Dlatego, że ryż naturalny zawiera bardzo dużo błonnika. Dlatego, że dodajemy do niego chude mięso z piersi z kurczaka... itd., itd...

Dobrze jest zrobić ją dzień wcześniej. Z powodzeniem sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy. I wszyscy będą Wam jej zazdrościć :) Podstawowym jej składnikiem jest ryż naturalny, dzięki któremu długo utrzyma się uczucie sytości po "spałaszowaniu" porcji sałatki.  

 

Składniki:

  • torebka ryżu naturalnego,
  • puszka kukurydzy,
  • pół czerwonej papryki,
  • 5 średniej wielkości kiszonych ogórków,
  • pół gotowanej piersi z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku.  

Sposób wykonania:

Ugotuj mięso na wywarze z warzyw lub na kostce rosołowej. Po ostudzeniu pokrój na drobną kostkę.

Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Będzie go trzeba gotować około pół godziny. W tym czasie odsącz na sitku kukurydzę. Ogórki kiszone i czerwoną paprykę należy pokroić w drobną kostkę.  

Wsyp do miski mięso, ostudzony ryż, pokrojone w kostkę warzywa: paprykę i ogórki kiszone oraz kukurydzę, dopraw solą i (najlepiej świeżo zmielonym) czarnym pieprzem.

 

 

 

 

wtorek, 13 marca 2012
Chrupiąca sałatka



 Eh, czy potrzebny jest jakikolwiek dodatkowy komentarz?

Wystarczy spojrzeć na te zdjęcia... mówią same za siebie... WIOSNA! 

Składniki:

  • 10 pomidorków koktajlowych (cherry),
  • 2 plastry twarogu,
  • duża garść poszatkowanej sałaty (u mnie mix sałat z roszponką),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 5 rzodkiewek,
  • 3 łyżki grzanek z chleba razowego, (z około 2 kromek chleba razowego i łyżki oliwy z oliwek)
  • opcjonalnie: dwa ząbki czosnku, łyżka majonezu.

Sposób przyrządzenia:

Na spód miseczki wysyp sałatę, pomidorki podziel na połówki lub ćwiartki i dodaj do sałaty. Rzodkiewki zetrzyj na tarce na cienkie plasterki a twaróg pokrój w kostkę.

Przygotuj grzanki - dwie kromki chleba razowego pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek a następnie wrzuć kostki chleba i zrumień na lekkim ogniu. Wsyp do przygotowanych wcześniej warzyw.

Polej jogurtem naturalnym (opcjonalnie dodaj łyżkę majonezu) wymieszanym z solą i pieprzem ewentualnie z rozdrobnionym czosnkiem - jeśli lubisz.  

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 28