Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
wtorek, 13 marca 2012
Zdrowe musli na śniadanie

Idealna mieszanka: płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Raz przygotowana wystarcza na około 2 tygodnie więc jest idealnym rozwiązaniem dla zabieganych, mających na głowie setki spraw do załatwienia i ostatnia rzecz nad którą się zastanawiają jest to: co zjem na drugie śniadanie?

Wystarczy wymieszać z jogurtem naturalnym lub owocowym i gotowe.  

Jednocześnie jest smaczne, sycące i wbrew pozorom niedrogie. 

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych,
  • 100 g płatków żytnich,
  • 100 g płatków jęczmiennych,
  • 100 g zarodków pszennych,
  • 100 g rodzynek suszonych,
  • 100 g pokrojonych moreli,
  • 80 g ziaren słonecznika lub 50 g pestek dyni,
  • 50 g orzechów laskowych, włoskich lub pistacji (niesolonych oczywiście)

Wykonanie:

Niezwykle skomplikowane ;) 

Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać a następnie przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Zalecana dzienna porcja to około 4-5 łyżek stołowych wymieszanych z jogurtem naturalnym. 

Jeśli nie będzie odpowiadał Wam smak to możecie zastąpić jogurt naturalny jogurtem owocowym lub do jogurtu naturalnego dodać świeże owoce (to chyba o wiele lepszy patent). 

Jeśli przeraża Was ilość składników to możecie na początek przygotować sobie mniejszą porcję np zmniejszając ilość do np 20 g płatków owsianych itd.  

 

 

 

czwartek, 01 marca 2012
Łatwe, szybkie i... smaczne słodkości.

No tak... łatwe, szybkie i... smaczne słodkości!

Aby ułatwić Wam ich wyszukiwanie na mojej stronie postanowiłam utworzyć stronę na której znajdziecie łatwe
i szybkie w wykonaniu przysmaki.

Miniatura zdjęcia obok nazwy przepisu może skłoni do wypróbowania przepisu. 

Zakładkę znajdziecie w bocznej szpalcie. Do chwili obecnej udało mi się przygotować tylko listę tych łatwych przepisów. Pozostałe (mam nadzieję, że równie często odwiedzane przez Was) wkrótce.

Tymczasem... życzę miłej lektury...

KLIKNIJ TUTAJ!

 

12:57, aleksandra.lewandowska , Zeszyt z przepisami
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 lutego 2012
Jabłecznik

To chyba najszybszy przepis na jabłecznik jaki znam i jedyny jaki piekę. :)

Sposób przyrządzenia wydaje się być bardzo obszerny ale wyłącznie dlatego, że chciałam zwrócić Waszą uwagę na konieczność "szybkiego" działania podczas przygotowywania ciasta w końcowej fazie. Ciasto powinno się piec krótko i w niskiej temperaturze. Aby zachowało wilgotność po upieczeniu i ostudzeniu najlepiej przykryć folią aluminiową. 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru pudru (lub zwykłego),
  • 4 jajka,
  • kostka margaryny lub masła (250 g),
  • opakowanie małego proszku do pieczenia (16 g)
  • duża garść rodzynek,
  • opakowanie cukru cynamonowego lub cynamonu (ok. pół łyżeczki),
  • jabłka prażone w ilości 2 do 3 szklanek, 

Sposób przyrządzenia:

Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto włącz piekarnik i ustaw temperaturę pieczenia. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem lub wysmaruj lekko tłuszczem i oprósz mąką krupczatką lub bułką tartą.

Jeśli nie używasz gotowych uprażonych jabłek (ze słoika) przygotuj je teraz. Na patelnię z odrobiną masła i wody (po łyżce w razie potrzeby dodaj więcej wody) wsyp pokrojone w kostkę jabłka i mieszaj na małym ogniu do czasu aż lekko zmiękną. Masę jabłkową wymieszaj z rodzynkami i cynamonem.  

Margarynę (masło) należy roztopić na małym ogniu. Jajka i cukier ubij do uzyskania gładkiej (nie koniecznie gęstej) masy. Można to zrobić mikserem ale nie jest to konieczne. Jeśli używasz cukru kryształu najlepiej mieszaj masę do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie do masy jajecznej wsypuj partiami mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu składników stopniowo wlewaj jeszcze ciepły ale nie gorący tłuszcz. 

I teraz UWAGA...  

Podziel ciasto na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3 (lub 1/2 i 1/2). Pierwszą większą część wyłóż szybko na blachę i  lekko wygładź.  Pozostałą część ciasta wstaw do garnka z mocno ciepłą wodą w przeciwnym wypadku dodany wcześniej ciepły tłuszcz zacznie szybko stygnąć, ciasto zgęstnieje i trudno będzie je rozsmarować. Na pierwszą część ciasta wyłóż ciepłe jabłka z rodzynkami i cynamonem. Na koniec wyłóż pozostałą część ciasta i jeśli się uda lekko wygładź.

Piszę "jeśli się uda" bo jeśli nie zrobicie tego w krótkim czasie lub jeśli nie pozostawicie miski z ciastem w ciepłej wodzie to ono zgęstnieje i trudno będzie je rozsmarować. Nie powinniście się tym jednak przejmować... jeśli zgęstnieje i będzie się wydawało, że ciasto nie wygląda zbyt atrakcyjnie... ponieważ po włożeniu do piekarnika znowu na chwilę nabierze lekkiej konsystencji, samo wyrówna się lekko i urośnie.  

Temperatura i czas pieczenia:

160 - 1700C przez około 45 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika najlepiej patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest suche. 

 

 

czwartek, 23 lutego 2012
Ptysie z kremem czekoladowym

Robiłam je dopiero drugi raz w życiu i wydaje mi się, że ciasto ptysiowe (parzone) nie może się nie udać. Składniki zwykle są takie same: mąka, tłuszcz, jajka, woda lub mleko i sól w różnych proporcjach. A krem? Świetnie w tej roli sprawdza się puszysta masa budyniowa, zaproponowany przeze mnie krem czekoladowy lub po prostu bita śmietana. 

Ciastka są lekkie i delikatne. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu ponieważ z upływem czasu wilgotnieją i tracą swą chrupkość.

 

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej tortowej,
  • 4 łyżki oliwy (ja dodałam oliwy z oliwek),
  • 5 jajek,
  • 250 ml wody,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania,

Sposób przyrządzenia: (zawsze taki sam :))

Wodę należy zagotować z tłuszczem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli i przesiej przez sito. Do gorącego płynu dodaj uprzednio przygotowaną mąkę z dodatkami. Cały czas lekko podgrzewaj masę na małym ogniu. Mieszaj do czasu aż masa będzie gładka i będzie odchodziła od ścianek naczynia. Masa będzie gotowa gdy: "uzyska wygląd szklisty i nie będzie wykazywać zapachu surowizny" - wg. KUCHNI POLSKIEJ.  

Lekko przestudź przygotowaną masę. Ciągle ucierając dodawaj kolejno jajka. Każde kolejne jajko należy dodawać dopiero wtedy gdy poprzednie całkowicie będzie wymieszane z pozostałymi składnikami. 

Po dodaniu wszystkich jajek i dokładnym wymieszaniu masy odstaw ją do ostygnięcia. Wg wspomnianej przeze mnie wcześniej książki należy mieszać do całkowitego ostudzenia ale moim zdaniem nie jest to konieczne. Aha! Jeszcze jedna ważna rzecz - podobno należy mieszać drewnianą łyżką :)

Schłodzoną masę nakładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia małe lub duże ptysie wg własnego uznania lub eklerki. 

Temperatura i czas pieczenia:

20 do 25 minut w temperaturze około 200 do 220oC.

WAŻNE: Przez cały czas pieczenia nie należy otwierać drzwiczek piekarnika bo ptysie opadną.  

MASA CZEKOLADOWA

Pisałam o niej już wcześniej dlatego pozwolę sobie tylko wskazać miejsce gdzie znajduje się przepis:

O! TUTAJ :) 

Upieczone i wystudzone ptysie trzeba (ważne) ostrym, cienkim nożem przeciąć na pół, zdjąć wierzchnią część i napełniać przygotowaną masą. Lepiej "trzymają się" gdy wierzchnią część ptysia też napełnimy odrobiną masy - wówczas dobrze się zlepią. Na koniec wystarczy oprószyć je z wierzchu cukrem pudrem lub cukrem pudrem z wanilią. 

 

 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 28