Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
niedziela, 12 lutego 2012
Rożki z ciasta francuskiego z nadzieniem serowym, skórką pomarańczową i rodzynkami

Rożki z ciasta francuskiego z nadzieniem serowym, skórką pomarańczową i rodzynkami.

Jeszcze  nigdy sama nie zrobiłam od podstaw ciasta francuskiego. Mam nadzieję, że kiedyś znajdę na to czas bo z tego co mi wiadomo wykonanie go wcale nie jest trudne ale za to bardzo, bardzo czasochłonne a na nadmiar tego ostatniego jak pewnie większość z Was nie narzekam. Dlatego przygotowując rożki z ciasta francuskiego posiłkuję się kupionym ciastem francuskim, które przy odrobinie wyobraźni może stać się pyszną słodkością. Dodatkowym atutem jest to, że dzieje się to w bardzo krótkim czasie. :) Oprócz porcji ciasta francuskiego potrzebne będą:

  • 250 g białego sera,
  • żółtko,
  • łyżka miękkiego masła lub margaryny,
  • ok 4 łyżek cukru pudru, (może być też zwykły cukier)
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • cukier z prawdziwą wanilią,
  • skórka z jednej pomarańczy,
  • garść rodzynek,
  • białko roztrzepane z odrobiną wody

PODANA ILOŚĆ SKŁADNIKÓW WYSTARCZA NA 6 ROŻKÓW.

Sposób przyrządzenia:

Biały ser przetrzyj przez sito, dodaj pozostałe składniki: żółtko, roztopione i ostudzone masło, cukier, jogurt, skórkę otartą z jednej pomarańczy. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut a następnie odcedź na sitku. Dodaj rodzynki do masy serowej i dokładnie wymieszaj. 

Stolnicę oprósz bardzo delikatnie mąką i wyłóż na nie ciasto francuskie podziel na 6 równych kwadratów
a brzegi ciasta posmaruj białkiem roztrzepanym dokładnie z łyżką zimnej przegotowanej wody. Masę serową podziel na 6 porcji i złóż brzegi ciasta tworząc trójkąty i dokładnie brzegi złącz dociskając je widelcem. 

Tak przygotowane rożki połóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Wierzch ciastek nakłuj widelcem w 3 - 4 miejscach a na koniec wysmaruj białkiem wymieszanym z wodą.

Temperatura i czas pieczenia: 

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220oC i piecz przez około 20 do 25 minut na złoty kolor.
Po upływie 20 minut obracam pierożki na drugą stronę by spodnia część ciastek trochę obeschła ale nie jest to konieczne. 

 

 

 

11:50, aleksandra.lewandowska , Ciasta i ciasteczka
Link Komentarze (1) »
wtorek, 07 lutego 2012
Ciasto kakaowe z kremem capuccino i konfiturą owocową

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • kostka masła lub margaryny (200 g)
  • szklanka cukru pudru,
  • 4 łyżki ciemnego kakao,
  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier z prawdziwą wanilią

Składniki na masę:

  • 200 g mielonych migdałów,
  • 2 łyżki kawy espresso,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru (niekoniecznie)

Ponadto:

Sposób przyrządzenia:

Ciasto:

Tłuszcz rozpuść na wolnym ogniu i dodaj cukier, kakao. Mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia i przestudź. Odlej pół szklanki przygotowanej masy na polewę do pozostałej części dodaj żółtka i wymieszaj. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i cukrem z prawdziwą wanilią i przesiej przez sito. Ubij białka na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodawaj naprzemiennie mąkę i białka dokładnie mieszając za każdym razem. Całość przelej do foremki keksowej i lekko wygładź.

Temperatura i czas pieczenia:

35 minut w temperaturze 180oC

Masa:

Migdały wymieszaj z kawą, serkiem i odrobiną cukru pudru. Delikatnie wymieszaj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.

Wykończenie:

Ciasto należy podzielić na 3 plastry i przełożyć masą oraz konfiturą owocową w następującej kolejności.

  1. plaster ciasta kakaowego,
  2. kilka łyżek masy kawowej,
  3. tyle samo łyżek konfitury owocowej,
  4. drugi plaster ciasta kakaowego,
  5. pozostała masa kawowa,
  6. ostatni plaster ciasta

Na koniec dokładnie polej ciasto polewą kakaową i oprósz migdałami (niekoniecznie).

 

 

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 06 lutego 2012
Widok z mojego okna... dla mrozoodpornych :)

Czy nie uważacie, że takie widoki mogą zrekompensować nam marznące uszy, paluchy, policzki...?

Już nie pamiętam kiedy tak miło śnieg skrzypiał pod nogami i tak uroczo mienił się w słońcu :)

 

 

... a jak już wrócicie ze spaceru polecam gorącą czekoladę lub herbatę a do niej ciasto:

 

 

Przepis najpóźniej jutro :)

Trzymajcie się ciepło...  

 

 

15:30, aleksandra.lewandowska , Czekolada
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 17 stycznia 2012
Sernik cytrynowy... bardzo puszysty.

Mam taką listę pt.: "Do upieczenia" od dziś mogę z niej wykreślić kolejną pozycję, którą był ten "rzekomo" bardzo puszysty sernik. Dopóki nie wypróbuję jakiegoś przepisu podchodzę do niego trochę/bardzo sceptycznie. Natomiast, jeśli domownicy wypowiedzą się na jego temat conajmniej dobrze to dopisuję go do listy: "Do ponownego upieczenia". Tak było i z tym ciastem. 

Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz: zwykle staram się maksymalnie uprościć przepis i zmodyfikować go tak by wszystko, albo prawie wszystko odbyło się jak najmniejszym nakładem pracy nie tracąc jednocześnie na efekcie końcowym. Tym razem było inaczej zainwestowałam swój czas i poświęciłam go na to by dobrze przygotować twaróg. Nie kupiłam trzykrotnie zmielonej serowej papki w sklepie tylko sama przetarłam twaróg przez sito. Cóż mogę powiedzieć: opłacało się. :)

 

Podana ilość składników wystarcza na okrągłą formę o średnicy 24 cm. Można też zastosować taką o średnicy 26 cm i skrócić czas pieczenia o około 10 minut. 

Składniki:

  • 750 g białego sera,
  • 1 i 1/4 szklanki mleka,
  • 50 g miękkiego masła lub margaryny,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 6 jaj,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub laska wanilii,
  • skórka starta z jednej cytryny lub limonki.

Sposób przyrządzenia:

Ser należy przetrzeć przez gęste (metalowe) sito lub zmielić dwukrotnie maszynką do mięsa. Masło pokrojone w drobną kostkę utrzeć malakserem (lub ręcznie) z żółtkami i cukrem na jasną pienistą masę. Cały czas ucierając należy dodawać stopniowo mleko. (Wcześniej do lekko podgrzanego mleka należy dodać ziarenka wanilii i laskę wanilii. Po ostudzeniu oczywiście należy usunąć laskę wanilii.)  

Tak przygotowaną masę wymieszaj dokładnie z twarogiem. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, budyń i skórkę z cytryny lub limonki. Dokładnie wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę i drewnianą łyżką bardzo delikatnie wymieszaj z masą serową.

Temperatura i czas pieczenia.

Należy piec około 60 - 70 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli przed końcem pieczenia wierzch ciasta za bardzo się zrumieni wystarczy przykryć go folią aluminiową lub kawałkiem pergaminu do pieczenia.

 

JEDNOCZEŚNIE PRZYPOMINAM O KONKURSIE:

Jeśli tylko macie ochotę zachęcam do oddania swojego głosu na mój blog który bierze udział w konkursie na "Blog roku 2011" w kategorii "Moje zainteresowania i pasje"

Chcesz zagłosować?

Wyślij SMS o treści 
H00540
Na numer
7122 

 

...i to co najważniejsze :)
Dochód z SMS'ów zostanie przekazany na turnusy rehabilitacyjne dla osób niepełnosprawnych.

Koszt SMS - 1,23zł 

 

Klikając na banner znajdziesz więcej szczegółów dotyczących konkursu.

 

 

  

 

 

 

 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 28