Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
sobota, 14 stycznia 2012
Angielskie bułeczki Scones

 

Miały być bułeczki... no i były. Dosłownie BYŁY - bo ślad po nich zaginął. Od wczoraj nikt ich nie widział :)

No, może w kuchni zostało jeszcze po nich trochę okruszków. 

Podana ilość składników wystarczy na... dokładnie taką ilość bułeczek ile jest na zdjęciach. W przepisie, który znalazłam zalecano wykrawanie szklanką lub średniej wielkości foremką do ciastek. Ja pokusiłam się aby zrobić kilka z nich foremką do pierniczków, ale to chyba nie był trafiony pomysł, ponieważ podczas pieczenia trochę się one zniekształcają i po upieczeniu niemal wcale nie przypominają tych wykrojonych z surowego ciasta kształtów. Dlatego uczcie się na moich błędach i wykrawajcie jak najbardziej regularne kształty np. szklanką.

 

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 50 g cukru,
  • 50 g masła, posiekanego w kostkę lub startego na tarce o dużych oczkach,
  • 1 duże jajko,
  • około 100 ml mleka,
  • 50 g rodzynek (ja użyłam 25 g rodzynek i 25 g lekko pokruszonych migdałów)

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.
Mąkę przesiewam dwa razy na stolnicę, dodaję masło, proszek do pieczenia, sól i cukier. Rozcieram składniki palcami.  Jajko ubijam i dodaję tyle mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki. 
Dodaję około 2/3 jej ilości do sypkich składników ciasta na stolnicy, pozostawiając resztę do posmarowania bułeczek po wierzchu. Dodaję rodzynki oraz migdały i szybko zagniatam jednolite ciasto. W razie potrzeby dodaję trochę mikstury z jajka i mleka lub podsypuję dodatkową mąką.
Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowuję ciasto na wysokość 1,5 cm. Metalową foremką lub ostrą szklanką wycinam pojedyncze ciastka. Układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smaruję resztą ubitego jajka. Piekę przez 10-12 minut na złoty kolor. Podaję ciepłe, z masłem, dżemem i śmietaną. 

 

Temperatura i czas pieczenia:

10 do 12 minut w temperaturze 2000C. 

 

 

 Inspiracje:

Pomysł zaczerpnięty z "Kwestii smaku": http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_angielska/scone/przepis.html 

piątek, 13 stycznia 2012
Angielskie bułeczki SCONES

Zastanawiam się jak zachęcić Was do wypróbowania tego przepisu... i myślę sobie, że powinien Was do tego przekonać fakt, że niewiele brakowało a nie udałoby mi się uwiecznić moich wypieków, ponieważ rozeszły się w mgnieniu oka. Około 15 wyjmowałam je z piekarnika... Jest godzina 21:37 zostało... jedno ciastko. JEDNO!

Jutro postaram się zamieścić przepis.  

 

 

czwartek, 12 stycznia 2012
Konkurs, konkurs, konkurs...

Kochani,

tak jak wcześniej wspominałam ten blog bierze udział w konkursie "Blog roku 2011" w kategorii: "Moje zainteresowania i pasje".

Jeśli tylko macie ochotę zachęcam do oddania swojego głosu w głosowaniu SMS'owym.


Chcesz zagłosować?

Wyślij SMS o treści 
H00540
Na numer
7122 

 

...i to co najważniejsze :)
Dochód z SMS'ów zostanie przekazany na turnusy rehabilitacyjne dla osób niepełnosprawnych.

Koszt SMS - 1,23zł 

 

Klikając na banner znajdziesz więcej szczegółów dotyczących konkursu.

 

środa, 11 stycznia 2012
Jabłka w kruchym cieście z rodzynkami

Jabłka w kruchym cieście z rodzynkami i nutką aromatycznego likieru. Doskonale sprawdzą się jako deser na ciepło na przykład z kulką lodów waniliowych jak i następnego dnia na zimno jako dodatek do gorącej kawy... o ile oczywiście dotrwają do następnego dnia. 

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej tortowej,
  • 100 g cukru pudru, 
  • 100 g masła, 
  • 1 całe jajko, 
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 jabłka,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • rodzynki (2-3 łyżki),
  • 2-3 łyżki rumu,
  • cukier puder do posypywania gotowych ciastek.

Sposób przyrządzenia:

Do miski przesiej przez sito mąkę, dodaj masło pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce o dużych oczkach, jajko i cukier. Zagnieć dokładnie gładkie ciasto i uformuj kulę a następnie schowaj do lodówki na około pół godziny. 


W tym czasie obierz jabłka i podziel je na cząstki: najlepiej kostkę wielkości około 1 centymetra. Jabłka skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z 2 łyżkami cukru. Rodzynki zalej gorącą przegotowaną wodą a po upływie około 10 minut odcedź je na sitku i ponownie zalej ale tym razem rumem na kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj je do uprzednio przygotowanych jabłek i dokładnie wymieszaj.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 centymetra i podziel na kwadraty o boku 10 centymetrów. Na środek każdego z nich połóż łyżkę jabłek z rodzynkami odcedzając uprzednio zalewę z rumu i soku cytrynowego. Rogi każdego z kwadratów zagnij do środka i złącz nad powierzchnią jabłek formując stożek.

Piecz w gorącym piekarniku w temperaturze około 180oC do czasu aż ciasto się zrumieni na złoty kolor.

SMACZNEGO!

 

Polecam też:

Ciasto czekoladowe z prażonymi jabłkami. Aby zobaczyć przepis kliknij zdjęcie :)

 

... A JABŁKA W KRUCHYM CIEŚCIE Z RODZYNKAMI PREZENTUJĄ SIĘ TAK: