Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
piątek, 04 października 2013
Domowy ketchup II

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 0,5 kg jabłek,
  • 0,5 kg marchwi,
  • 0,5 kg pietruszki
  • 0,5 kg selera,
  • 0,25 kg cebuli
  • szklanka cukru,
  • 1 łyżka mielonego kminku,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka mielonego pieprzu,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 goździki utłuczone w moździerzu,
  • 1 niepełna szklanka octu 10%,
  • 3 łyżki soli (lub mniej).

Sposób przyrządzenia:

Pomidory bez skórki, pokrojone w cząstki wrzuć do durzego garnka. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, rozdrobnij. Oczyszczone warzywa należy rozdrobnić - najlepiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach - wówczas szybciej się rozgotują. Do wymieszanych warzyw i jabłek dodaj wszystkie przyprawy, sól najlepiej dodawać partiami by nie przesolić sosu. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać a następnie zagotować. Kiedy warzywa będą rozgotowane usuń liście laurowe i zmiksuj dokładnie warzywa. Dodaj ponownie liście laurowe i odstaw sos na dobę pod przykryciem.

Kolejnego dnia zagotuj ponownie sos i gotuj 3-4 godziny na bardzo małym ogniu by odparować z niego jak największą ilość wody i go zagęścić.

Przygotowane wcześniej słoiki napełnij i mocno zakręć.

Pasteryzuj ok. 10 - 15 minut. 

19:36, aleksandra.lewandowska , Przetwory
Link Komentarze (4) »
czwartek, 03 października 2013
Domowy ketchup

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 2 duże cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 5 goździków,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyzki soli

Sposób przyrządzenia:

Dużo przypraw? Dużo! Ale jeśli którakolwiek z nich Wam "nie pasuje" możecie je pominąć. Nie wszyscy muszą lubić cynamon albo goździki albo w takiej ilości.

A zatem:

Pomidory pokrojone w cząstki nalerzy wrzucić do rondla z gałązką rozmarynu i liściem laurowym i gotować 20 minut. Cebulę pokrojoną w talarki można zeszklić na kilku łyżkach oleju lub dodać surową do pomidorów. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i ugotuj do miękkości.  

Ziele angielski, czarny pieprz i goździki utłucz w moździerzu, dodaj do pomidorów razem z cukrem.

Wg uznania dodaj pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj.  Usuń liść laurowy i zmiksuj na gładką masę. Jeśli uznasz to za konieczne przetrzyj sos przez sitko. Tak przygotowanym gorącym sosem napełnij słoiki. Zamknij dokładnie i pasteryzuj ok. 20 minut.

 

piątek, 31 sierpnia 2012
Mus jabłkowy

Zupełnie przypadkiem, zupełnie niechcący wpadło w moje ręce kilka kilogramów złocistych jabłek. :) Takich prawdziwych, pachnących, których skórka nie jest nasiąknięta całą listą substancji chemicznych z tablicy Mendelejewa. Długo się nie zastanawiałam co z nimi zrobić - idealnie nadawały się na mus jabłkowy na zimę. Nie może go zabraknąć w waszej spiżarni na czas kiedy trudno będzie kupić tak pyszne i świeże jabłka a będziecie mieli ochotę na jabłecznik na przykład z dodatkiem cynamonu.

Składniki:

- 4 kg jabłek,

- 0,5 kg cukru,

- woda,

- kwasek cytrynowy (opcjonalnie).

 

Sposób przyrządzenia:

Umyte jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne następnie pokrój w ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki. Wodę w ilości około 1 szklanki wlej do dużego garnka i rozpuść w niej kwasek cytrynowy - spowoduje, że jabłka nie ściemnieją. Pokrojone jabłka wrzuć do garnka z wodą i rozgotuj często mieszając. Ilość wody jest tak na prawdę zależna od rodzaju jabłek i tego jak bardzo są soczyste. Mój mus ma jednolitą konsystencję jednak równie dobrze możecie zachować mus z kawałkami jabłek.

Jeśli preferujecie gładki mus wystarczy rozgotowane jabłka przetrzeć przez metalowe sito lub zmiksować blenderem.  Do gotowej masy dodajcie cukier w ilości - wg własnego uznania. Na taką ilość jabłek użyłam niecałe 0,5 kg cukru. Nie lubię gdy mus jest bardzo słodki. 

W razie konieczności przed dodaniem go do ciasta zawsze można go dosłodzić. Przygotowując ciasto jeśli macie ochotę można do musu dodać odrobinę cynamonu.

Gotowy mus przełóż do słoików, zakręć i pasteryzuj 15 - 20 minut. Wystudzone schowaj najlepiej w ciemnym i chłodnym miejscu. 

 

 

 

sobota, 27 sierpnia 2011
Chutney pomidorowo-owocowy

Chutney - czyli sos sporządzany z różnorodnych owoców i warzyw ze słodkimi lub pikantnymi dodatkami. Można go używać do potraw mięsnych ale nie tylko . Ja proponuję pomidorowy, któremu słodyczy dodadzą jabłka i śliwki węgierki. 

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek,
  • 0,5 kg śliwek węgierek,
  • 0,5 szklanki octu winnego,
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
  • liść laurowy,
  • płaska łyżeczka soli,
  • kilka łyżek cukru

Sposób przyrządzenia:

Zagotować ocet z przyprawami, przykryć i odstawić. Umyta i pokrojone w ćwiartki jabłka i pomidory, wydrylowane śliwki oraz plastry cebuli włożyć do rondla, wlać odrobinę wody i gotować pod przykryciem do chwili, aż cebula będzie miękka. Rozgotowane owoce i warzywa  przetrzeć przez sito, wlać przecedzony ocet i gotować na małym ogniu, aż objętość sosu zmniejszy się o 1/3. Gdyby sos był za mało słodki, dodać 1-2 łyżki cukru i chwilę razem gotować. Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoiczków typu twist wypełniając je po brzegi i zakręcić. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. 

 

Przepis zaczerpnęłam z dodatku "Lubię gotować" (numer 8/2010)