Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
poniedziałek, 19 września 2011
Pierogi leniwe

A  propos odpowiedzi na pytanie za 100 punktów: padło na pierogi leniwe. Zastanawiałam się czemu zawdzięczają one taką nazwę, więc zaczęłam szukać odpowiedzi w sieci. No i zaczęło się: że to nie leniwe pierogi tylko kopytka, że pierogi są z ciasta i w środku muszą mieć farsz, że ziemniaki dodaje się do kopytek a nie do leniwych itd. itd. Lepiej mi było zanim zaczęłam te wszystkie rzeczy czytać. Niektórzy zwykli mówić: "Im mniej wiesz - tym dłużej żyjesz!" - Prawda. Tak więc cytując za Markiem Łebkowskim poniżej przepis na pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem i koniec kropka! :)

Składniki:

  • 250 g ziemniaków,
  • 500 g twarogu,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki masła, 
  • sól,
  • mąka do podsypania

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy, gotujemy 20 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i wyciskamy praską do ziemniaków. Twaróg przecieramy przez sito. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z masłem, mieszamy z ziemniakami, twarogiem i szczyptą soli. Białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z masą ziemniaczaną, dosypując mąkę ziemniaczaną. Wykładamy ciasto na stolnicę z wysypaną mąką. Formujemy z ciasta wałki o średnicy 2,5 cm, spłaszczamy je i kroimy w romby. Gotujemy 3 l wody, solimy ją i na wrzątek wrzucamy pierogi. Gotujemy 3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy je i podajemy polane tartą bułką przesmażoną na maśle lub ze śmietaną posypane cukrem.