Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
piątek, 26 sierpnia 2011
Zapiekanka makaronowa

Podana ilość składników wystarcza na dość pokaźne porcje zapiekanki dla 4 osób lub z całą pewnością wystarczy na dwa obiady dla dwóch osób. Tak przygotowaną zapiekankę można z powodzeniem odsmażyć na patelni kolejnego dnia lub wstawić do piekarnika.

Składniki:

  • 500 g makaronu (dowolny rodzaj - tutaj świderki)
  • 400 - 500 g mięsa mielonego,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • około 300 ml włoskiego sosu pomidorowego lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego i szklanka wody,
  • garść świeżej bazylii,
  • sól, cukier, pieprz i czerwona papryka do smaku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • ok. 300 g żółtego sera 

Sposób przyrządzenia:

Na gorącą teflonową patelnię wyłóż mięso mielone i usmaż nie dodając tłuszczu. Zwykle w mięsie mielonym jest go wystarczająco dużo by się wytopił i by mogło na nim usmażyć się mięso.  Kiedy już będzie zarumienione dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przyprawy: sól, pieprz, majeranek i czerwoną paprykę. Gdy cebula się zeszkli dodaj sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy i dodaj odpowiednią ilość wody by przykryć wszystkie składniki (około 1 szklanki lub więcej). Duś pod przykryciem przez około 5-10 minut. Po tym czasie dodaj posiekaną garść zielonej bazylii. Dokładnie wymieszaj i wypróbuj czy nie trzeba dodać którejkolwiek z przypraw :)

Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Po upływie czasu podanego na opakowaniu przez producenta przelej makaron zimną wodą by się nie skleił lub od razu wymieszaj z sosem mięsno-pomidorowym.

Przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp uprzednio startym serem i zapiecz około 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 12 lipca 2011
Zapiekanka

Czy Wy też niemal każdego dnia zadajecie sobie pytanie: Co dziś na obiad? Pewnie tak - z tą tylko różnicą, że panowie zastanawiają się: co zjedzą dziś na obiad a panie: co zrobią dziś na obiad. Mam nadzieję, że podany przeze mnie przepis na zapiekankę sprawi, że choć raz to pytanie nie będzie spędzało Wam snu z powiek. Możecie tak na prawdę dodać do niej składniki wg własnego uznania i gustu albo w zależności od tego co macie w lodówce ;)

 

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego,
  • duża cebula,
  • majeranek, sól, pieprz, czerwona papryka, łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków. 
  • czerwona papryka (mogą być też inne kolory)
  • brokuł,
  • pół szklanki zielonego groszku,
  • 200 g startego żółtego sera,
  • kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby,
  •  opcjonalnie: kukurydza konserwowa, pomidory, cukinia itp.
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • jajko,

Sposób przyrządzenia:

Mięso mielone wrzucić na rozgrzaną teflonową patelnię (bez tłuszczu) i usmażyć. Gdy z mięsa wytopi się tłuszcz i lekko się zarumieni dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Mieszać do czasu, aż cebula stanie się szklista i dodać przyprawy: majeranek, sól, pieprz, paprykę i koncentrat pomidorowy lub inne wg własnego uznania.  

Ziemniaki obrać i pokroic w plastry następnie ugotować na pół-twardo w lekko osolonej wodzie. Papryke pokroić w kostkę, brokuł podzielić na małe różyćzki, pomidorki koktajlowe na połówki.  

Ziemniaki wyłożyc na dno naczynia i zalać śmietaną wymieszaną dokładnie z jajkiem. Na to wyłożyc mieso mielone a na sam koniec warzywa: paprykę, brokuł, pomidorki, groszek - tak przygotowane składniki posyp startym żółtym serem.

Temperatura i czas pieczenia:

Piecz w temperaturze ok. 180-2000C przez około godzinę. Najlepiej w pierwszym etapie przykryć folią aluminiową i zdjąć ją na ostatnie piętnaście minut aby ser lekko się przypiekł a nie tylko rozpuścił.