Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
środa, 23 listopada 2011
Sałatka owocowa

Brakuje Wam witamin? To propozycja dla Was! Jeśli codziennie o dowolnej porze dnia zjecie taką sałatkę to gwarantuję, że taj zimy nie będziecie cierpieć na niedobór witaminy C.  

Składniki (dla 2 osób - dla każdej po dużej miseczce pysznych owoców)

  •  2 średniej wielkości pomarańcze,
  • 1 duży grejpfrut (dowolny kolor: zielony, żółty, czerwony),
  • 2 owoce kiwi,
  • 2 banany,
  • 2 małe kubeczki jogurtu naturalnego lub owocowego lub jeden duży,

Opcjonalnie:

  • płatki śniadaniowe wg własnego uznania i gustu w ilości kilku 3 - 4 łyżek :),
  • rodzynki,
  • ananas (najlepiej świeży, ale może być też z puszki),
  • czekolada starta na tarce.

Sposób przyrządzenia:

Pomarańcze i grejpfrut: Zetnij grubo spód i wierzchołek owoców. Nożem do warzyw odetnij grubo skórkę wraz z białym miąższem (błoną) kierując nóż z góry do dołu, zgodnie z okrągłym kształtem owocu. Wytnij cząstki pomarańczy i grejpfruta spomiędzy białych błonek, zgodnie z tym, jak podzielony jest wewnątrz owoc. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok. Uzyskane cząstko owoców wrzuć do jednej lub od razu do dwóch mniejszych miseczek dzieląc je na pół. 

Kiwi obierz ze skórki, usuń rdzeń ze środka i pokrój je w kostkę lub plasterki. Wrzuć do miseczki/miseczek.

Banany obierz ze skórki, podziel na cząstki - najlepiej plasterki.

Ułożone warstwami owoce w miseczce zalej wyciśniętym z resztek pomarańczy i grejpfruta sokiem a następnie jogurtem.

Wierzch posyp płatkami śniadaniowymi, rodzynkami, pokruszoną czekoladą lub innymi ulubionymi dodatkami.

 

 

 

wtorek, 20 września 2011
Szybka sałatka

Zastanawiałam się jak nazwać tę sałatkę: jest szybka, łatwa w przyrządzeniu, nieskomplikowana, idealna gdy w drzwiach stoją niezapowiedziani goście a lodówka świeci pustkami. Wystarczy, że znajdziecie w niej "tylko" i "aż" 6 podstawowych składników: puszkę kukurydzy i ananasa, kilka plastrów szynki i żółtego sera i słoik selera. Większość z nich poza tym ostatnim najczęściej mamy w swoich spiżarniach a jeśli nie to robiąc najbliższe zakupy możecie się w nie zaopatrzyć i trzymać na taką okazję.

Składniki:

  • puszka kukurydzy,
  • puszka ananasów (najlepsze będą takie pokrojone już w kostkę)
  • kilka plastrów żółtego sera,
  • kilka plasterków szynki (najlepiej gotowanej),
  • słoik selera konserwowego (dostępny jest też taki z kawałkami ananasa),
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz

 

Sposób przyrządzenia: (niezwykle nieskomplikowany)

Szynkę,  żółty ser (i plastry ananasa - o ile nie kupiliście w kostce) należy pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami: kukurydzą, selerem i majonezem. Najlepiej  schłodzić przed podaniem.

 

 

To zdjęcie mogłoby zastąpić cały ten przepis. Wystarczyłby tylko dopisek: "Składniki jak na powyższym zdjęciu wymieszać i gotowe!" 

:) 

 

08:40, aleksandra.lewandowska , Sałatki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 18 września 2011
Sałatka słoneczna

Korzystając z dobrodziejstw tego lata, zachęcona dziesiątkami kilogramów kolorowych warzyw i owoców wyłożonych na straganach pobliskiego warzywniaka postanowiłam przygotować sałatkę. Jest bardzo podobna w wykonaniu i składnikach do SAŁATKI WIOSENNEJ, ale jednak nieco inna.  

Z całą pewnością świetnie spisze się na grillowym przyjęciu, na śniadanie lub lekką kolację. Myślę, że świetnym dodatkiem do niej byłyby świeżo upieczone bułeczki serowo ziołowe, orkiszowe lub żytnie z ziarnami.

Składniki:

  • 1 duży brokuł,
  • 4-5 małych pomidorów,
  • 5 jajek,
  • szklanka zielonego groszku (może być mrożony),
  • średniej wielkości cebula (zwykła lub czerwona - będzie wyglądała efektowniej)
  • kilka łyżek majonezu - chyba, że jesteście na diecie ;)
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:

Brokuł podzielić na małe różyczki i gotować w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Podobnie groszek - można nawet ugotować je w tym samym garnku. Po ugotowaniu odcedzić przez sito i przelać zimną wodą tak by dalej nie miękły. Jajka ugotować na twardo lub półtwardo, obrać i pokroić na ćwiartki lub nieco drobniej. Cebulę pokroić w bardzo, bardzo cieniutkie talarki i oprószyć delikatnie solą. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. 

Do miski w pierwszej kolejności wysypujemy brokuł z groszkiem, następnie cząstki pomidorów, jajka i cebulę. 

Bezpośrednio przed podaniem oprósz wszystkie składniki solą i pieprzem i wymieszaj delikatnie z majonezem lub (wersja light) z jogurtem naturalnym.