Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
czwartek, 15 grudnia 2011
KONFITURA POMARAŃCZOWO GRUSZKOWA

Pomarańczowa, pachnąca, słodko-gorzka... Idealna na zimowe śniadania do kanapki z samodzielnie upieczonego chleba. Jeśli skusicie się na zrobienie chlebka z tego przepisu pamiętajcie by nie dodawać pikantnych i słonych dodatków. 

Postaram się jeszcze dziś zamieścić przepis.

 


środa, 14 grudnia 2011
Kandyzowana skórka pomarańczowa

Z pewnością przyda się do świątecznych wypieków. Równie dobrze można ją kupić w sklepie, ale mam wątpliwości czy ta kupiona w sklepie pachnie równie intensywnie jak ta wykonana samodzielnie.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości pomarańcze,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka wody

Sposób przyrządzenia:

Przed przystąpieniem do obierania pomarańcze najlepiej wyszorować dokładnie szczotką. Obierać dzieląc na ćwiartki wówczas łatwiej będzie je kroić w paski a potem w drobną kostkę. Warto odkroić część białej skórki tzw albedo ponieważ nadaje ono goryczy. Tak przygotowaną skórkę pokrojoną w drobną kostkę należy zalać gorącą wodą i gotować przez około 15 minut a następnie odcedzić na sitku. Następnie przygotowujemy syrop z wody i cukru. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy syrop zaczyna wrzeć wrzucamy skórkę pomarańczową i mieszamy na małym ogniu do czasu aż odparuje całą woda. Trzeba to robić bardzo uważnie by nie przegapić tego momentu i nie przypalić skórki. Wystarczy jeszcze tylko ostudzić, przełożyć do suchego słoiczka i... GOTOWE. 

 

 

 

wtorek, 13 grudnia 2011
Tort makowo orzechowy przekładany masą kawową!

Ten tort z pewnością nie należy do "lekkich", w niczym nie przypomina wypieków biszkoptowych, które zwykle królują w tego rodzaju ciastach. Ciasto konsystencją przypomina to z tortu czekoladowego jest zbite i wilgotne ale za to jakie pyszne. To kolejna propozycja dla tych, którym znudziły się makowce w tradycyjnej formie, ale nie znudził się mak i jego pyszny smak. Wiadomo - nie może go też zabraknąć na wigilijnym stole... obojętnie w jakiej postaci... byle słodkiej i pysznej. 

 

Składniki na dużą tortownicę:

  • szklanka suchego maku, 
  • 15 dag zmielonych orzechów,
  • 25 dag cukru pudru,
  • 4 łyżki utartych biszkoptów,
  • 6 jaj

Sposób przyrządzenia:

Mak sparzyć i zemleć 2-3 razy przez maszynkę do mięsa (robota dla mężczyzn w kuchni ;)), blachę starannie wysmarować i wysypać tartą bułką. Żółtka z cukrem i drobniutko posiekaną wanilią utrzeć na krem. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać na przemian z makiem , orzechami i biszkoptami do żółtek. Lekko (BAAARDZO DELIKATNIE) wymieszać, przełożyć do tortownicy.

Temperatura i czas pieczenia:

Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190˚C.  

Do nasączenia:

  • 1/4 szklanki wody,
  • łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • kieliszek rumu lub jakiegoś aromatycznego likieru 


Masa kawowo - rumowa:

Składniki:

  • kostka margaryny lub masła,
  • 3 żółtka,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżki neski (rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem do wystygnięcia),
  • 2 kieliszki rumu.

Uwaga: Najlepiej jeśli składniki będą miały taką samą (pokojową) temperaturę. Ważna jest również kolejność dodawania składników do masy. Jeśli najpierw dodacie cukier zamiast żółtek to masa może się zważyć.

Masło dokładnie utrzeć z żółtkami a następnie dodać cukier. Na koniec ciągle ucierając dodawaj po łyżce ostudzonej kawy z rumem za każdym razem dokładnie ją "wcierając" w ciasto. Masa pomimo, że jest na bazie masła jest bardzo delikatna i puszysta. Równie dobrze sprawdza się w innych ciastach i tortach. Polecam!

Zimne ciasto (najlepiej następnego dnia) za pomocą nitki lub bardzo ostrego szerokiego noża podzielić na 3 krążki. Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody. Wlać aromatyczny alkohol i pozostawić pod przykryciem do wystygnięcia. 

Nasączyć dolny krążek. Nałożyć połowę kremu kawowego i przykryć drugim krążkiem. Nasączyć go i znów nałożyć krem, pozostawiając 2-3 łyżki do dekoracji. Trzeci krążek także nasączyć, nałożyć pozostały krem.  

 

poniedziałek, 12 grudnia 2011
Strucla makowa

W moim zeszycie z przepisami ten makowiec nazwany jest "Toppits". Nie wiem jak to wytłumaczyć - nie mam pojęcia skąd taka nazwa. Najprawdopodobniej znaleziony był przy opakowaniu jakiegoś produktu ale nie mam pojęcia jakiego. Absolutnie nic mi ta nazwa nie mówi, ale to nie jest najważniejsze. Najważniejsze jest to, że przy tym przepisie są cztery gwiazdki a to oznacza, że przepis jest sprawdzony i godny polecenia co niniejszym czynię :)

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki,
  • ¼ szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 20 g drożdży,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy,
  • 60 g masła,
  • esencja pomarańczowa lub skórka otarta z cytryny

Składniki na masę makową:

  • szklanka maku,
  • ¼ szklanki cukru,
  • 50 g masła,
  • 70 g miodu,
  • 2 białka,
  • 50 g rodzynek,
  • esencja migdałowa,
  • szczypta cynamonu

Sposób przyrządzenia:

Z ciepłego mleka, łyżki cukru, mąki i drożdży przygotować zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrósł. Połączyć z żółtkami ukręconymi z cukrem i szczyptą soli. Wsypać pozostałą mąkę oraz zapachy. Wyrabiać mikserem. Kiedy ciasto ma jednolita konsystencję, dodać masło i wmiksować je dokładnie w ciasto. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce. Masa makowa: mak sparzyć wrzątkiem i po odcedzeniu zemleć dwa razy w maszynce razem z cukrem. Dodać miód masło i opłukane rodzynki. Ciasto rozwałkować na podłużne placki. Nałożyć masę makową. Po wyrośnięciu ciasto włożyć do formy i piec w temp. 200˚C. Przestudzony makowiec posmarować lukrem, posypać rodzynkami i skórką pomarańczową.  

 
1 , 2