Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
sobota, 24 marca 2012
Kolorowa sałatka ryżowa

Ta sałatka to idealna propozycja dla tych, którzy są na diecie. Na zdrowej diecie. :)

Dlaczego? Dlatego, że dobrze smakuje bez dodatku majonezowego lub śmietanowego sosu. Dlatego, że ryż naturalny zawiera bardzo dużo błonnika. Dlatego, że dodajemy do niego chude mięso z piersi z kurczaka... itd., itd...

Dobrze jest zrobić ją dzień wcześniej. Z powodzeniem sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy. I wszyscy będą Wam jej zazdrościć :) Podstawowym jej składnikiem jest ryż naturalny, dzięki któremu długo utrzyma się uczucie sytości po "spałaszowaniu" porcji sałatki.  

 

Składniki:

  • torebka ryżu naturalnego,
  • puszka kukurydzy,
  • pół czerwonej papryki,
  • 5 średniej wielkości kiszonych ogórków,
  • pół gotowanej piersi z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku.  

Sposób wykonania:

Ugotuj mięso na wywarze z warzyw lub na kostce rosołowej. Po ostudzeniu pokrój na drobną kostkę.

Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Będzie go trzeba gotować około pół godziny. W tym czasie odsącz na sitku kukurydzę. Ogórki kiszone i czerwoną paprykę należy pokroić w drobną kostkę.  

Wsyp do miski mięso, ostudzony ryż, pokrojone w kostkę warzywa: paprykę i ogórki kiszone oraz kukurydzę, dopraw solą i (najlepiej świeżo zmielonym) czarnym pieprzem.

 

 

 

 

wtorek, 13 marca 2012
Chrupiąca sałatka



 Eh, czy potrzebny jest jakikolwiek dodatkowy komentarz?

Wystarczy spojrzeć na te zdjęcia... mówią same za siebie... WIOSNA! 

Składniki:

  • 10 pomidorków koktajlowych (cherry),
  • 2 plastry twarogu,
  • duża garść poszatkowanej sałaty (u mnie mix sałat z roszponką),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 5 rzodkiewek,
  • 3 łyżki grzanek z chleba razowego, (z około 2 kromek chleba razowego i łyżki oliwy z oliwek)
  • opcjonalnie: dwa ząbki czosnku, łyżka majonezu.

Sposób przyrządzenia:

Na spód miseczki wysyp sałatę, pomidorki podziel na połówki lub ćwiartki i dodaj do sałaty. Rzodkiewki zetrzyj na tarce na cienkie plasterki a twaróg pokrój w kostkę.

Przygotuj grzanki - dwie kromki chleba razowego pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek a następnie wrzuć kostki chleba i zrumień na lekkim ogniu. Wsyp do przygotowanych wcześniej warzyw.

Polej jogurtem naturalnym (opcjonalnie dodaj łyżkę majonezu) wymieszanym z solą i pieprzem ewentualnie z rozdrobnionym czosnkiem - jeśli lubisz.  

 

Zdrowe musli na śniadanie

Idealna mieszanka: płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Raz przygotowana wystarcza na około 2 tygodnie więc jest idealnym rozwiązaniem dla zabieganych, mających na głowie setki spraw do załatwienia i ostatnia rzecz nad którą się zastanawiają jest to: co zjem na drugie śniadanie?

Wystarczy wymieszać z jogurtem naturalnym lub owocowym i gotowe.  

Jednocześnie jest smaczne, sycące i wbrew pozorom niedrogie. 

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych,
  • 100 g płatków żytnich,
  • 100 g płatków jęczmiennych,
  • 100 g zarodków pszennych,
  • 100 g rodzynek suszonych,
  • 100 g pokrojonych moreli,
  • 80 g ziaren słonecznika lub 50 g pestek dyni,
  • 50 g orzechów laskowych, włoskich lub pistacji (niesolonych oczywiście)

Wykonanie:

Niezwykle skomplikowane ;) 

Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać a następnie przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Zalecana dzienna porcja to około 4-5 łyżek stołowych wymieszanych z jogurtem naturalnym. 

Jeśli nie będzie odpowiadał Wam smak to możecie zastąpić jogurt naturalny jogurtem owocowym lub do jogurtu naturalnego dodać świeże owoce (to chyba o wiele lepszy patent). 

Jeśli przeraża Was ilość składników to możecie na początek przygotować sobie mniejszą porcję np zmniejszając ilość do np 20 g płatków owsianych itd.