Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
wtorek, 17 stycznia 2012
Sernik cytrynowy... bardzo puszysty.

Mam taką listę pt.: "Do upieczenia" od dziś mogę z niej wykreślić kolejną pozycję, którą był ten "rzekomo" bardzo puszysty sernik. Dopóki nie wypróbuję jakiegoś przepisu podchodzę do niego trochę/bardzo sceptycznie. Natomiast, jeśli domownicy wypowiedzą się na jego temat conajmniej dobrze to dopisuję go do listy: "Do ponownego upieczenia". Tak było i z tym ciastem. 

Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz: zwykle staram się maksymalnie uprościć przepis i zmodyfikować go tak by wszystko, albo prawie wszystko odbyło się jak najmniejszym nakładem pracy nie tracąc jednocześnie na efekcie końcowym. Tym razem było inaczej zainwestowałam swój czas i poświęciłam go na to by dobrze przygotować twaróg. Nie kupiłam trzykrotnie zmielonej serowej papki w sklepie tylko sama przetarłam twaróg przez sito. Cóż mogę powiedzieć: opłacało się. :)

 

Podana ilość składników wystarcza na okrągłą formę o średnicy 24 cm. Można też zastosować taką o średnicy 26 cm i skrócić czas pieczenia o około 10 minut. 

Składniki:

  • 750 g białego sera,
  • 1 i 1/4 szklanki mleka,
  • 50 g miękkiego masła lub margaryny,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 6 jaj,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub laska wanilii,
  • skórka starta z jednej cytryny lub limonki.

Sposób przyrządzenia:

Ser należy przetrzeć przez gęste (metalowe) sito lub zmielić dwukrotnie maszynką do mięsa. Masło pokrojone w drobną kostkę utrzeć malakserem (lub ręcznie) z żółtkami i cukrem na jasną pienistą masę. Cały czas ucierając należy dodawać stopniowo mleko. (Wcześniej do lekko podgrzanego mleka należy dodać ziarenka wanilii i laskę wanilii. Po ostudzeniu oczywiście należy usunąć laskę wanilii.)  

Tak przygotowaną masę wymieszaj dokładnie z twarogiem. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, budyń i skórkę z cytryny lub limonki. Dokładnie wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę i drewnianą łyżką bardzo delikatnie wymieszaj z masą serową.

Temperatura i czas pieczenia.

Należy piec około 60 - 70 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli przed końcem pieczenia wierzch ciasta za bardzo się zrumieni wystarczy przykryć go folią aluminiową lub kawałkiem pergaminu do pieczenia.

 

JEDNOCZEŚNIE PRZYPOMINAM O KONKURSIE:

Jeśli tylko macie ochotę zachęcam do oddania swojego głosu na mój blog który bierze udział w konkursie na "Blog roku 2011" w kategorii "Moje zainteresowania i pasje"

Chcesz zagłosować?

Wyślij SMS o treści 
H00540
Na numer
7122 

 

...i to co najważniejsze :)
Dochód z SMS'ów zostanie przekazany na turnusy rehabilitacyjne dla osób niepełnosprawnych.

Koszt SMS - 1,23zł 

 

Klikając na banner znajdziesz więcej szczegółów dotyczących konkursu.

 

 

  

 

 

 

 

 

środa, 02 listopada 2011
SERNIK BEZ SERA!

Po raz pierwszy piekłam "sernik bez sera". Po raz pierwszy użyłam w kuchni jogurtu bałkańskiego i cóż... pozostaje mi tylko powiedzieć, że jest genialny i zapewne nie raz jeszcze po niego sięgnę. 

Gdybym była producentem tego jogurtu i zamieszczała taki przepis na opakowaniu to reklamowałabym go w ten sposób: (o ile nie został opatentowany ;)) "Satysfakcja gwarantowana, albo zwrot pieniędzy". Jogurt jest bardzo gęsty, puszysty i jednocześnie pyszny - mogłabym go jeść bez żadnych dodatków - jak spróbujecie - to sami się przekonacie jak trudno będzie Wam się powstrzymać od podjadania przygotowywanej masy na sernik. 

Tymczasem obiecane zdjęcia sernika.

Przepis znajduje się TUTAJ.  

SMACZNEGO! 

 

 

 

 

piątek, 28 października 2011
Sernik bez sera?

Kiedy spróbowałam tego sernika pierwszy raz (u Teściowej :) ) stwierdziłam, że jest genialny i muszę mieć  na niego przepis. Mam go już i chętnie się nim z Wami podzielę. Jeszcze nie mogę udokumentować tego przepisu zdjęciami, ale publikuję ten wpis na wypadek gdyby ktoś szukał ciekawego pomysłu na niedzielne ciasto. Choć nie zawiera odrobiny sera smakuje równie dobrze jak najprawdziwszy sernik. Kruche ciasto już chłodzi się w mojej lodówce. Całą resztę zrobię jutro.

Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nieco nie zmodyfikowała przepisu. Tym razem zmiana jest symboliczna i polega na dodaniu do ciasta na spód i wierzch skórki otartej z cytryny - nie jest jednak ona konieczna.

Składniki (na dużą blachę)

  • kostka margaryny,
  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 7 jajek,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,25 szklanki cukru,
  • 3 jogurty greckie lub bałkańskie (każdy po 340 - 400 g),
  • 2 budynie śmietankowe,
  • puszka brzoskwiń,
  • garść rodzynek,
  • skórka otarta z jednej cytryny.

Ponadto potrzebne będą:

  • pergamin do wyłożenia blachy lub odrobina tłuszczu i mąka krupczatka lub bułka tarta. 

 

Sposób przyrządzenia: 

Z margaryny, mąki, 7 żółtek, proszku do pieczenia i 0,5 szklanki cukru i skórki otartej z cytryny należy zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3.

Większą część ciasta wkładamy do lodówki a mniejszą do zamrażalnika na ok. godzinę.

Białka trzeba ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Jogurty greckie wymieszaj dokładnie z budyniem śmietankowym tak by nie było w nim grudek. Następnie bardzo, bardzo delikatnie wymieszaj obie masy stopniowo dodając białka do masy jogurtowej.  

Na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką krupczatką lub bułką tartą zetrzyj na tarce o dużych oczkach większą część ciasta. Wstaw do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 0C i lekko zapiecz. Po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i wylej na nie masę jogurtową. Wierzch ciasta posyp rodzynkami i brzoskwiniami pokrojonymi w drobną (ok. 1 cm.) kostkę - lekko wciśnij je w ciasto. Na wierzch zetrzyj ostatnią mniejszą część ciasta i wstaw do piekarnika. 

 

Temperatura i czas pieczenia:

Około 70 minut w temperaturze 1700C w piekarniku z termoobiegiem. 

 

środa, 19 października 2011
Najlepszy sernik... z Australii

W dziale "Przysmaki świata" w książce kucharskiej "Wielka Księga Ciast" znalazłam przepis na sernik Przepis zatytułowany był: "Najlepszy sernik" - nie zastanawiałam się długo tym bardziej, że zaciekawiło mnie jak będzie smakował sernik z dodatkami: białą czekoladą i bananami.

Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm)

  • 100 g białej czekolady,
  • 2 banany,
  • 2 łyżki soku z jabłek,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 4 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 1 kg chudego twarogu,
  • opakowanie budyniu waniliowego

PONADTO potrzebne będą:

  • tłuszcz do smarowania formy,
  • cukier puder do posypywania,
  • 2 łyżki miodu,
  • 250 g świeżych lub mrożonych malin,
  • arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia

Sposób przyrządzenia:

Połowę czekolady zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a drugą połowę - o dużych oczkach. Banany obrać ze skórki, przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny i jabłek. Zmiksować.

Temperaturę w piekarniku ustawić na 200oC. Tortownicę wysmarować tłuszczem. Twaróg przetrzeć przez sitko. Masło przełożyć do szerokiej miski lub malaksera i utrzeć z cukrem na gładką, jednolitą masę o kremowej konsystencji, wbijając pojedynczo jaja. Dodawać stopniowo pozostałe składniki: tartą czekoladę, banany, twaróg oraz budyń w proszku, przez cały czas ucierając, do chwili, gdy masa twarogowa będzie gładka.

Masę przełożyć na wysmarowaną tłuszczem tortownicę, wygładzić powierzchnię, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut, aż sernik nieco się podniesie i nabierze złocistej barwy. Pod koniec pieczenia ciasto nakryć arkuszem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, żeby się zbytnio nie zrumieniło.

Maliny opłukać, osuszyć, utrzeć z miodem, przetrzeć przez metalowe sitko.

Gotowy sernik wyjąć z piekarnika, przestudzić w tortownicy, a następnie zdjąć obręcz. Sernik udekorować cukrem pudrem. Serwować można z sosem malinowym.

W książce napisano również, że najlepiej gdyby sernik stygł w piekarniku gdyż wówczas stygnie powoli i nie zapadnie się. Hmmmm... zrobiłam tak i pomimo to sernik upadł. Cóż - taki urok :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3