Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
czwartek, 03 listopada 2011
JESIENNE KUCHARZENIE

To już pewne... mamy jesień - jest wszędzie i nie da się jej ukryć.. no chyba, że spadnie śnieg ;) ale tego jeszcze nie chcemy. 

Czas więc na rozgrzewające potrawy - nie tylko te na ciepło, ale też te, którym potrzeba dużo ciepła by powstały.

W tej chwili "robi się" w moim domu chleb. Piszę "robi się" bo właściwie poza wsypaniem składników do miski i mieszaniem ich przez 30 sekund do połączenia składników nic nie trzeba z nim robić. Potem musi trochę poleżakować (12 - 18 godzin) i jeszcze trochę poleżakować (1,5 - 2 godziny do wyrośnięcia) - potem wystarczy wstawić do piekarnika i gotowe! Sposób przyrządzenia ilustruje ten filmik: sami zobaczcie jest banalnie prosty: KLIKNIJ

Jak tylko go uwiecznię, zamieszczę szczegółowy przepis i pochwalę się rezultatami. :) 



Tagi: chleb
11:07, aleksandra.lewandowska , Piekarnia
Link Dodaj komentarz »
środa, 12 października 2011
Bułki "Garlic Knots"

Upieczone, zjedzone, zapamiętane by upiec je jeszcze nie raz. Przyznam, że czasami z dystansem i małym przymrużeniem oka podchodzę do niektórych przepisów: zamiast z całości piekę ciasto z połowy porcji, robię 50 zamiast 100 ciasteczek, piekę 6 lub 9 bułeczek zamiast 12... tak na wszelki wypadek gdyby coś nie wyszło... wypróbowuję przepis. Tak było i tym razem i tym razem zupełnie niepotrzebnie. Bułeczki wyszły wyśmienite. Chrupiąca skórka, mięciutkie i puszyste wewnątrz... Przepis zaczerpnęłam z bloga gotowaniecieszy.blox.pl modyfikując nieco czas pieczenia ale o tym za chwilę. Tymczasem składniki: (na 12 sztuk oczywiście)

  • 480 g mąki pszennej tortowej, 
  • 15 g cukru,
  • opakowanie suchych drożdży (instatnt),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 60 ml mleka,
  • 270 ml ciepłej wody (o temperaturze nie więcej niż 60oC)

ponadto:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 szczypta soli.

Sposób przyrządzenia:

Przesianą przez sito mąkę łączymy z drożdżami, cukrem i solą. Do składników suchych dodajemy wodę, mleko i oliwę. Ciasto zagniatamy ok 10 minut, po czym przykrywamy je folią spożywczą (szczelnie) i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie ciasto powinno podwoić objętość. Ciasto dzielimy na porcje 60-gramowe i robimy z nich wałeczki długie na ok 20 cm. Zawiązujemy z nich supełek, a pozostałe końce podwijamy podwijamy - jeden pod spód, drugi na wierzch (oba wciskamy w środek bułeczki). Bułeczki układamy na blasze podsypanej mąką i odstawiamy na ok 20 minut aby wyrosły.

W czasie gdy bułeczki rosną topimy masło i mieszamy je z rozgniecionym czosnkiem, ziołami i solą. Tak przygotowanym masłem smarujemy bułeczki gdy wyrosną.

Temperatura i czas pieczenia:

Pieczemy 20 minut w 180oC i kolejne 5 minut w tej samej temperaturze ale z termoobiegiem aby bułeczki się zrumieniły. 

 

 

 

 

 

 

 

16:53, aleksandra.lewandowska , Piekarnia
Link Komentarze (3) »
wtorek, 19 lipca 2011
Smakołyki na piknik

Smakołyki na piknik...

Zachęcam do oddawania głosów na mój przepis w wyborach kulinarnego bloga roku.

Link do mojego przepisu znajduje się tutaj:

http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=270

Po kliknięciu opcji "Głosuj" zostaniecie poproszeni o podanie swojego adresu e-mail. Na adres ten zostanie przesłane potwierdzenie i prośba o podanie uzasadnienia - dlaczego wybieracie ten właśnie przepis. Mam nadzieję, że pomysłów Wam nie zabraknie bo dla najciekawiej uzasadniających przewidziane są nagrody: Kosze piknikowe! Powodzenia!

 

A przepis na smakołyki ze zdjęcia znajdziecie tutaj. 

 

 

11:16, aleksandra.lewandowska , Piekarnia
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 maja 2011
Bułeczki serowo ziołowe

Zapraszam do wypróbowania przepisu na bułeczki serowe. Niewątpliwym atutem tego przepisu jest krótki czas pieczenia i łatwy sposób przyrządzenia. Ponadto składniki są ogólnodostępne i zawsze najpewniej macie je w domu. Więc jeśli najdzie Was ochota na ciepłe, świeże bułeczki w chwili gdy wszystkie sklepy są zamknięte lub do najbliższego jest za daleko... to to właśnie jest przepis dla Was.

Gotowe do jedzenia w pół godziny! 

 

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki masła,
  • pół szklanki ciepłego mleka,
  • garść startego żółtego sera: np. parmezanu,
  • łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przyrządzenia:

Mąkę należy wymieszać z solą, ziołami i proszkiem do pieczenia a masło rozpuścić w ciepłym mleku. Do suchych składników wystarczy dodać starty ser i zioła, lekko wymieszać i wlać płynne masło z mlekiem. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 centymetrów i wykrawaj z niego okrągłe bułeczki. Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na około 15-20 minut. Piecz w temperaturze 220oC.

 

Inspiracje:

Przepis pochodzi z kwietniowego numeru Bistro - aczkolwiek składniki - głównie ilość soli zmodyfikowałam, sposób przyrządzenia również. :) 

 

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2