Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
czwartek, 01 marca 2012
Łatwe, szybkie i... smaczne słodkości.

No tak... łatwe, szybkie i... smaczne słodkości!

Aby ułatwić Wam ich wyszukiwanie na mojej stronie postanowiłam utworzyć stronę na której znajdziecie łatwe
i szybkie w wykonaniu przysmaki.

Miniatura zdjęcia obok nazwy przepisu może skłoni do wypróbowania przepisu. 

Zakładkę znajdziecie w bocznej szpalcie. Do chwili obecnej udało mi się przygotować tylko listę tych łatwych przepisów. Pozostałe (mam nadzieję, że równie często odwiedzane przez Was) wkrótce.

Tymczasem... życzę miłej lektury...

KLIKNIJ TUTAJ!

 

12:57, aleksandra.lewandowska , Zeszyt z przepisami
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 lutego 2012
A może by tak...?



poniedziałek, 13 lutego 2012
Domowy cukier waniliowy

Zastanawiam się ile jest jeszcze takich osób, które wrzucając cukier WANILINOWY do koszyka z zakupami są przekonani, że kupują najprawdziwszy cukier WANILIOWY? Różnica w nazwie jest tak mini minimalna, że sama jeszcze jakiś czas temu (na szczęście bardzo dawno temu ;)) dawałam się na to nabrać.

Od jakiegoś czasu jednak zagościł w moim domu samodzielnie robiony cukier z prawdziwą wanilią. Wystarczy kupić laskę wanilii, drobny cukier i... prawie gotowe. Ale po kolei...

Potrzebne będą:

  • szklanka cukru, najlepiej gdyby był to drobny cukier, ale ja używam też zwykłego cukru kryształu,
  • laska wanilii,
  • szczelny słoik,
  • i duuuużo cierpliwości ;)

Wykonanie jest tak banalne, że nie wiem czy powinnam o tym pisać. Wystarczy wsypać cukier do słoika następnie przeciąć laskę wanilii wzdłuż i wyskrobać z niej drobne czarne nasionka i dodać do cukru. Dokładnie wymieszać najlepiej rozcierając nasionka palcami aż do całkowitego wymieszania. Pozostałą część wanilii, która zawiera równie dużo aromatu również można umieścić w słoiku w razie potrzeby dzieląc ją na mniejsze kawałki.

Wspomniałam o tym, że potrzeba duuużo cierpliwości bo trzeba odczekać co najmniej tydzień przed użyciem. Dopiero po tym czasie cukier wchłonie zapach i aromat.

 

 

 

 

 

wtorek, 07 lutego 2012
Ciasto kakaowe z kremem capuccino i konfiturą owocową

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • kostka masła lub margaryny (200 g)
  • szklanka cukru pudru,
  • 4 łyżki ciemnego kakao,
  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier z prawdziwą wanilią

Składniki na masę:

  • 200 g mielonych migdałów,
  • 2 łyżki kawy espresso,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru (niekoniecznie)

Ponadto:

Sposób przyrządzenia:

Ciasto:

Tłuszcz rozpuść na wolnym ogniu i dodaj cukier, kakao. Mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia i przestudź. Odlej pół szklanki przygotowanej masy na polewę do pozostałej części dodaj żółtka i wymieszaj. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i cukrem z prawdziwą wanilią i przesiej przez sito. Ubij białka na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodawaj naprzemiennie mąkę i białka dokładnie mieszając za każdym razem. Całość przelej do foremki keksowej i lekko wygładź.

Temperatura i czas pieczenia:

35 minut w temperaturze 180oC

Masa:

Migdały wymieszaj z kawą, serkiem i odrobiną cukru pudru. Delikatnie wymieszaj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.

Wykończenie:

Ciasto należy podzielić na 3 plastry i przełożyć masą oraz konfiturą owocową w następującej kolejności.

  1. plaster ciasta kakaowego,
  2. kilka łyżek masy kawowej,
  3. tyle samo łyżek konfitury owocowej,
  4. drugi plaster ciasta kakaowego,
  5. pozostała masa kawowa,
  6. ostatni plaster ciasta

Na koniec dokładnie polej ciasto polewą kakaową i oprósz migdałami (niekoniecznie).

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9