Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
czwartek, 10 listopada 2011
Rogale Marcińskie

No cóż... niewątpliwie jutro 11 listopada... niewątpliwie jutro imieniny Marcina ;)... niewątpliwie jutro w Poznaniu wieeeelka impreza i wieeeelkie objadanie się smakołykiem pieczonym specjalnie na tą okazję. Rogale Marcińskie. Aby cukiernia mogła swoje wypieki nazywać "Rogalami Świętomarcińskimi" lub "Rogalami Marcińskimi", musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania. Brzmi poważnie.

Czytam ten przepis i czytam i czytam... i już wiem, że na jutro chyba z nimi nie zdążę :( 

Składniki:


Masa makowa biała 1,35 kg

  • Mak biały 25 dkg ( 1 szklanka)
  • Okruchy biszkoptowe 30 dkg (2 1 szklanki),
  • Cukier 1 szklanka,
  • Orzechy 12 dkg,
  • Rodzynki 12 dkg,
  • Białko kurze 1 jajko,
  • Margaryna 40 dkg (1/6 kostki),(4 płaskie łyżki),
  • Esencja migdałowa 10ml (1 aromat).

 

Ciasto:

  • Mąka pszenna 500 4,5 szklanki,
  • Jaja 2 szt.,
  • Drożdże ½ kostki,
  • Cukier ½ szklanki,
  • Mleko 3,2% 1 szklanka (ciepłe),
  • Olej ½ szklanki,
  • Sól 2 płaskie łyżeczki,
  • Margaryna francuska 300g

 

Sposób przyrządzenia:

Masa makowa:

Wypłukany mak zaparzamy i odstawiamy na 0,5-1 godz. Bardzo dokładnie odsączamy mak i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy cukier, margarynę, białko kurze i przesmażamy wszystkie składniki na niewielkim ogniu stale mieszając. Ważne by uważać, aby mak się nie przypalił. Następnie do ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy arachidowe oraz esencję migdałową i całość mieszamy. Gotowa masę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. 

Ciasto: 

 

Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże w mleku, cukier, jaja sól. Składniki lekko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą sprężystą masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej, łączymy z ciastem i jeszcze chwilę wyrabiamy. Nie może to trwać za długo, bo ciasto powinno zostać lekko lepiące i chłodne. Następnie należy uformować je w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce . Schłodzone ciasto powinno się przełożyć na stolnicę i ponownie rozwałkować na prostokąt.

Margarynę trzeba rozsmarować równomierne na cieście w 2/3.części, a ciasto złożyć na 3 części. Dobrze jest skleić brzegi i rozwałkować ponownie używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć tak jak poprzednio na 3 części, proces powtórzyć 3 razy. Po zakończeniu procesu ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 5-10 godzin. Wyjuż dłuższego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na trójkąty.
Rozsmarować (na szprycować ) nadzienie na ciasto, zwijać rogaliki zaczynamy od podstawy.

Ułożyć rogale na blaszce i zostawić do wyrośnięcia aż podwoja swoja objętość. Rozgrzać piekarnik do 180¹ºC , wyrośnięte rogale posmarować jajkiem i piec około 20min aż się ładnie zarumienia. Ciepłe polukrować. Można posypać orzechami włoskimi. 

 

PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY: WWW.ROGALEMARCINSKIE.PL