Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
poniedziałek, 11 lipca 2011
Muffinki z serkiem mascarpone

Czasami mam wrażenie, że nie ma nic prostszego na świecie niż upieczenie takich babeczek. Przepis na nie znalazłam w sieci i MUSIAŁAM ich spróbować. Są wyśmienicie czekoladowe - jeśli ktoś lubi łakocie mocno czekoladowe to ten przepis z całą pewością go usatysfakcjonuje... :)

Składniki:

CIEMNE CIASTO:

• 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
• 3/4 szklanki cukru
• 1/4 - 1/3 szklanki kakao
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1/3 łyżeczki soli
• 1/2 szklanki wody
• 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
• 1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
• 1 łyżka rumu (likieru smakowego lub octu winnego)
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)

NADZIENIE Z SERKA MASCARPONE:

• 125 g serka mascarpone (lub cream cheese)
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka mąki pszennej
• 1 jajko

 

Sposób przyrządzenia:

Nadzienie z kremowego serka: serek mascarpone wymieszać łyżką z cukrem, mąką i samym białkiem jaja (żółtko można dodać do ciasta na muffiny, ale niekoniecznie). Włożyć do zamrażarki na 60 minut (można to przyspieszyć rozsmarowując masę z serka po całej większej misce, w której przygotowujemy masę - w ten sposób znacznie szybciej zesztywnieje).
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami o średnicy 5 cm (mierzonymi po dnie i o pojemności 80 ml - 1/3 szklanki).
Ciasto na muffiny: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, sodę, sól, wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie wodę, maślankę lub jogurt, oliwę lub olej oraz rum (likier lub ocet winny). Dodać ekstrakt z wanilii (jeśli go używamy) oraz ewentualnie żółtko, które pozostało z serowego nadzienia. Delikatnie połączyć składniki mieszając łyżką.
Papilotki napełnić masą do 1/3 wysokości (po około 1 łyżce stołowej na 1 porcję). W środek nałożyć po 1 czubatej łyżeczce lekko zmrożonego nadzienia serowego i przykryć resztą masy (muffiny podrosną, więc foremki napełniamy mniej więcej do 2/3 wysokości). 

 

Inspiracje:

Przepis zaczerpnęłam ze strony www.kwestiasmaku.com a konkretnie można go znaleźć pod adresem: http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffiny_czekoladowe_z_masa_serowa/przepis.html  . Zachęcam do czytania i odwiedzania tej strony. 

Temperatura i czas pieczenia. 

Piekarnik nagrzać do 175 stopni.  Wstawić muffinki do piekarnika i piec przez 25 minut. 

 

 

 

 

 

 

 

niedziela, 08 maja 2011
Muffinki cappuccino

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • łyżka kakao,
  • 2 opakowania kawy cappuccino w proszku,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • jajko
  • 125 g cukru nierafinowanego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 80 ml oleju
  • 100 g świeżego twarożku,
  • 300 g maślanki

Sposób przyrządzenia:

Mąkę trzeba wymieszać z kakao, kawą, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Do jajka należy dodać cukier i cukier waniliowy, olej, twarożek i maślankę. Ostatni krok to wymieszanie obu tych części.

Temperatura i czas pieczenia:

15-25 minut na  środkowej półce piekarnika na złotobrązowy kolor. 

Inspiracje:

Przepis pochodzi z książki pt "Muffinki" 

 

 

 

 

 

czwartek, 05 maja 2011
Babeczki cytrynowo-kakaowe

Poniżej kolejna propozycja na pyszne, małe babeczki - w sam raz na idealny niedzielny podwieczorek. Z poniższej porcji można przygotować około 12 babeczek. Przepis jest na babeczki cytrynowo-kakaowe ale równie dobrze mogą być pomarańczowo-kakaowe, cytrynowo-kawowe, pomarańczowo-kawowe - wszystko zależy od Waszych kulinarnych upodobań... albo od tego co w danym momencie macie pod ręką :)

Składniki:

  • 2 jajka,
  • szklanka cukru,
  • 1 i ¼ szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki gazowanego napoju (może być woda mineralna, ale najlepsza będzie smakowa: pomarańczowa lub cytrynowa)
  • ½ szklanki oleju

Dodatkowo:


  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki mąki i skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przyrządzenia:

Jajka ubij z cukrem na pulchną masę, dodaj mąkę z proszkiem następnie cienkim strumieniem wlej wodę gazowaną, olej nie przestając mieszać ciasta. Tak przygotowane podziel na 2 równe części: do jednej dodać 2 łyżki kakao, do drugiej dodać 2 łyżki mąki i skórkę z cytryny.

Każdą część wymieszać osobno. Foremki napełnij każdym rodzajem ciasta do ¾ wysokości.

Termperatura i czas pieczenia:

Około 30 minut w temperaturze 175 - 180 ˚C.

 

A wyglądają tak:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22:41, aleksandra.lewandowska , Babki i babeczki
Link Komentarze (2) »
środa, 20 kwietnia 2011
Babka... może być Wielkanocna ;)

Składniki:

  • 6 jaj,
  • szklanka cukru,
  • szklanka krupczatki,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • szklanka oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sok z cytryny

 

Sposób przyrządzenia:

Do jajek wsyp cukier i ubijaj na parze do czasu ogrzania. Potem dodaj przesypując przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodaj olej i na koniec sok z cytryny.

Temperatura i czas pieczenia:

Piecz w temperaturze 175 stopni przez ok. 1 godzinę.