Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
poniedziałek, 02 stycznia 2012
Pralinki czekoladowe

 

 

Hmmm... Muszę przyznać, że już dawno się tak nie napracowałam przy wykonaniu słodkości. Jednocześnie muszę przyznać, że była to równie ciężka jak pyyyyyszna praca i jak się okazało bardzo efektowna. To może zabrzmi nieskromnie ale również efekt końcowy był świetny - jednym słowem: PYSZNOŚCI.

Możecie powiedzieć, że jestem monotematyczna, bo często ostatnio przewija się tutaj temat czekolady, ale któż jej nie lubi? Szczególnie teraz kiedy pogoda za oknem nie jest zbyt zachęcająca trzeba jakoś sobie radzić :) Ale do rzeczy. Podana ilość składników starcza na około 35 pralinek.

 

Składniki:

  • 150 g gorzkiej (lub mlecznej) czekolady,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki aromatycznego likieru (ja dałam rum)
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich (można je zastąpić migdałami lub innymi orzechami wg własnego uznania i zamiłowania :))

Dodatkowo:

  • kilka łyżek kakao lub cukru pudru, (ja użyłam kakao) do obtoczenia trufli,
  • kilka łyżek wiórków kokosowych,
  • około 50 g startej na tarce o drobnych oczkach czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 
  • przydadzą się też małe papilotki ale nie są konieczne.

Sposób przyrządzenia:

Czekoladę trzeba roztopić w kąpieli wodnej i od czasu do czasu mieszając ostudzić. Serek (najlepiej gdyby był wcześniej wyciągnięty z lodówki i miał temperaturę pokojową) lekko wymieszać łyżką i stopniowo dodawać do niego przestudzoną czekoladę. Do tak przygotowanej masy dodajemy po łyżce alkoholu i zmielone wiórki kokosowe i orzechy. Nie bez powodu piszę, że wiórki kokosowe również powinny być zmielone. Lubię smak wiórków kokosowych, ale zwykle przed dodaniem ich do jakichkolwiek wypieków mielę je w blenderze. Stają się wówczas bardziej wilgotne i znacznie drobniejsze. 

Tak przygotowaną masę należy przykryć i wstawić do lodówki do czasu, aż masa dobrze zastygnie i będzie można z niej formować pralinki.

Po upływie kilku godzin łyżką nabieraj masę czekoladową i formuj z niej w miarę możliwości równe i okrąglutkie trufelki. Obtaczaj w ulubionych dodatkach: kakao, cukrze pudrze, startej czekoladzie lub wiórkach kokosowych.

Po przygotowaniu trufli wstaw ponownie do lodówki by dobrze zastygły.

 

 

 

 

 

 

 

20:59, aleksandra.lewandowska , Pralinki
Link Komentarze (2) »