Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
niedziela, 13 stycznia 2013
Szarlotka

Już od jakiegoś czasu próbowałam znaleźć przepis na idealną szarlotkę. Ciągle kręcę się wokół tych samych przepisów i pomyślałam, że wreszcie czas na coś nowego.

Szarlotka... miałam w głowie wyobrażenie o niej... miała być na kruchym (może lekko cytrynowym) cieście, z dużą ilością kwaśnych jabłek z odrobiną cynamonu, na wierzchu z dużą ilością kruszonki i posypaną cukrem kryształem na krótko po wyjęciu z piekarnika tak by cukier lekko się rozpuścił i przywarł do niej... nie miałam tylko na nią gotowego przepisu... ale udało się!

 

Składniki na kruche ciasto wg James'a Martina:  

 

Składniki:

  • 175 g schłodzonego masła,
  • 225 g mąki pszennej,
  • 60 g miałkiego cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny.

Ponadto:

  • cynamon (ok. 1 łyżeczki)
  • 0,75 kg jabłek najlepsza szara reneta,
  • kilka łyżek cukru.

Sposób przyrządzenia: 

Do przesianej przez sito mąki dodaj masło pokrojone w kostkę, cukier, sól, skórkę z cytryny. Rozetrzyj składniki palcami a następnie zagnieć z nich ciasto. Podziel na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Wstaw na ok. pół godziny do lodówki owinięte w folię. Mniejszą część można włożyć do zamrażarki - łatwiej będzie ją wtedy zetrzeć na tarce.

W tym czasie obierz ze skórki jabłka i usuń gniazda nasienne, podziel na drobną kostkę (2 cm) i wrzuć na patelnię. Dodaj łyżkę lub dwie masła, sok wyciśnięty z połowy cytryny i kilka łyżek wody w zależności od soczystości jabłek. Gdy się lekko rozgotują - ważne aby pozostały cząstki owoców - dodaj cukier i szczyptę (lub więcej - w zależności od upodobania) cynamonu. Jeśli chcecie, żeby po ostygnięciu jabłka w szarlotce były bardziej "zwarte" można dodać 2-3 łyżek galaretki.

Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto (większą część) zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dokładnie wylep nim dno tortownicy i uformuj brzegi wysokości ok. 2-3 cm. Można też ciasto pokroić na plasterki i takim ciastem wylepić dno i brzegi. 

Ciasto posmaruj lekko rozmąconym białkiem następnie wyłóż na nie uprzednio uprażone schłodzone jabłka, wygładź masę. Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem kryształem gdy jest jeszcze bardzo ciepła lub cukrem pudrem gdy ostygnie. Jeśli lubicie baaardzo słodką wersję (z pewnością słodycz przełamie smak jabłek) możecie wierzch polukrować... i gotowe.

 

Temperatura i czas pieczenia:

45 minut w temperaturze 180oC. 

 

 

 

wtorek, 28 lutego 2012
Jabłecznik

To chyba najszybszy przepis na jabłecznik jaki znam i jedyny jaki piekę. :)

Sposób przyrządzenia wydaje się być bardzo obszerny ale wyłącznie dlatego, że chciałam zwrócić Waszą uwagę na konieczność "szybkiego" działania podczas przygotowywania ciasta w końcowej fazie. Ciasto powinno się piec krótko i w niskiej temperaturze. Aby zachowało wilgotność po upieczeniu i ostudzeniu najlepiej przykryć folią aluminiową. 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru pudru (lub zwykłego),
  • 4 jajka,
  • kostka margaryny lub masła (250 g),
  • opakowanie małego proszku do pieczenia (16 g)
  • duża garść rodzynek,
  • opakowanie cukru cynamonowego lub cynamonu (ok. pół łyżeczki),
  • jabłka prażone w ilości 2 do 3 szklanek, 

Sposób przyrządzenia:

Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto włącz piekarnik i ustaw temperaturę pieczenia. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem lub wysmaruj lekko tłuszczem i oprósz mąką krupczatką lub bułką tartą.

Jeśli nie używasz gotowych uprażonych jabłek (ze słoika) przygotuj je teraz. Na patelnię z odrobiną masła i wody (po łyżce w razie potrzeby dodaj więcej wody) wsyp pokrojone w kostkę jabłka i mieszaj na małym ogniu do czasu aż lekko zmiękną. Masę jabłkową wymieszaj z rodzynkami i cynamonem.  

Margarynę (masło) należy roztopić na małym ogniu. Jajka i cukier ubij do uzyskania gładkiej (nie koniecznie gęstej) masy. Można to zrobić mikserem ale nie jest to konieczne. Jeśli używasz cukru kryształu najlepiej mieszaj masę do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie do masy jajecznej wsypuj partiami mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu składników stopniowo wlewaj jeszcze ciepły ale nie gorący tłuszcz. 

I teraz UWAGA...  

Podziel ciasto na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3 (lub 1/2 i 1/2). Pierwszą większą część wyłóż szybko na blachę i  lekko wygładź.  Pozostałą część ciasta wstaw do garnka z mocno ciepłą wodą w przeciwnym wypadku dodany wcześniej ciepły tłuszcz zacznie szybko stygnąć, ciasto zgęstnieje i trudno będzie je rozsmarować. Na pierwszą część ciasta wyłóż ciepłe jabłka z rodzynkami i cynamonem. Na koniec wyłóż pozostałą część ciasta i jeśli się uda lekko wygładź.

Piszę "jeśli się uda" bo jeśli nie zrobicie tego w krótkim czasie lub jeśli nie pozostawicie miski z ciastem w ciepłej wodzie to ono zgęstnieje i trudno będzie je rozsmarować. Nie powinniście się tym jednak przejmować... jeśli zgęstnieje i będzie się wydawało, że ciasto nie wygląda zbyt atrakcyjnie... ponieważ po włożeniu do piekarnika znowu na chwilę nabierze lekkiej konsystencji, samo wyrówna się lekko i urośnie.  

Temperatura i czas pieczenia:

160 - 1700C przez około 45 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika najlepiej patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest suche. 

 

 

wtorek, 10 stycznia 2012
Szarlotka z migdałami

Niedziela... na obiad była pikantna tarta a na deser tarta na słodko... :)

W książce ten przepis figuruje pod taką właśnie nazwą: "Szarlotka z migdałami" a gdyby wczytać się w szczegóły to okazuje się, że to pyszne, lekko słodkie kruche ciasto z dużą ilością zapiekanych jabłek, przykrytych pysznym puszystym biszkoptowym ciastem, migdałami i oprószone cukrem pudrem. 

Jednym słowem PYSZNOŚCI :) Sami zobaczcie a potem wypróbujcie.  

 

Składniki na formę o średnicy 26 cm:

Kruche ciasto: 

  • 200 g mąk pszennej tortowej,
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 45 g cukru pudru,
  • 1 białko,
  • 120 g masła

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 5 łyżek likieru pomarańczowego,
  • 6 jaj,
  • 75 g cukru,
  • 75 g mąki pszennej tortowej,
  • szczypta proszku do pieczenia

Ponadto:

tłuszcz do posmarowania formy i bułka tarta lub mąka krupczatka do oprószenia formy do ciasta, 4 łyżki płatków migdałowych, cukier puder do posypywania 

 

Sposób przyrządzenia:

Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier puder, białko i schłodzone masło. Zagnieść gładkie i pulchne kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść na wałku do wysmarowanej tłuszczem formy, wylepić dno i i ścianki, pamiętając o uformowaniu nieco wyższego brzegu. Całą powierzchnię ciasta nakłuć, po czym odstawić na 30 minut do lodówki.

Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 stopni C. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, obrać cienko ze skórki i podzielić na ósemki (ja pokroiłam w kostkę) Skropić sokiem z cytryny i 2 łyżkami likieru pomarańczowego. Żółtka oddzielić od białek i ubić trzepaczką z 2 łyżkami ciepłej wody na gładką, puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę dosypując powoli cukier. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość ostrożnie połączyć z pianą z białek.  Wlać likier i wszystko jeszcze raz wymieszać.

Połowę masy sufletowej rozprowadzić na schłodzonym kruchym cieście, powierzchnię wygładzić maczanym w wodzie szerokim nożem, udekorować cząstkami jabłek, zalać resztą masy, ponownie wygładzić powierzchnię. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.  



 

 

 

 

Inspiracje czerpię z...

Przepis pochodzi z książki "Wielka księga ciast" Wydawnictwo: KDC