Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
wtorek, 17 maja 2011
Gorący kubek pomidorowy

Usłyszałam kiedyś od pewnej osoby, że robię najlepszą pomidorówkę na świecie i niemal przy każdej okazji gdy się spotykamy (przy stole) to od niej słyszę. Ta "pomidorówka" to taki przepis na zupę jednogarnkową. Wszystkie składniki wystarczy wrzucić do szybkowara i zagotować ale po kolei... Potrzebne będą:

  • ok. 2 l wody,
  • porcja mięsa na rosół,
  • włoszczyzna (3-4 marchewki, 1 duża pietruszka, pół selera, por),
  • natka pietruszki,
  • pół torebki ryżu, (jeśli ktoś woli to można zrobić ją również z makaronem)
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka cukru,
  • 1 kostka rosołowa (dla wzmocnienia smaku)

ponadto:

  • pieprz i czerwona lub ostra papryka jeśli chcecie, żeby kubek był jeszcze bardziej gorący ;)

Sposób przyrządzenia.

Do szybkowaru wlej wodę, porcję mięsa rosołowego, kostkę rosołową, cukier, koncentrat pomidorowy i pokrojone w kostkę warzywa. Zagotuj w szybkowarze i utrzymuj na lekkim ogniu jeszcze przez 20-25 minut. Potem dodaj ryż, pozostałe przyprawy i natkę pietruszki i trzymaj na minimalnym ogniu do czasu aż ryż będzie miękki... i gotowe. Świetnie się ją zajada z kubka ale równie dobrze jak tradycyjną zupę na głębokim talerzu.

Smacznego.  

  

 

 

 

10:49, aleksandra.lewandowska , Zupy
Link Dodaj komentarz »