Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
poniedziałek, 06 lutego 2012
Widok z mojego okna... dla mrozoodpornych :)

Czy nie uważacie, że takie widoki mogą zrekompensować nam marznące uszy, paluchy, policzki...?

Już nie pamiętam kiedy tak miło śnieg skrzypiał pod nogami i tak uroczo mienił się w słońcu :)

 

 

... a jak już wrócicie ze spaceru polecam gorącą czekoladę lub herbatę a do niej ciasto:

 

 

Przepis najpóźniej jutro :)

Trzymajcie się ciepło...  

 

 

15:30, aleksandra.lewandowska , Czekolada
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 03 stycznia 2012
Pralinki czekoladowe... z bliska

Zastanawiam się... czy potrzebny jest jakiś komentarz?

 

 

 

 

 

 

 

21:37, aleksandra.lewandowska , Czekolada
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 08 listopada 2011
CIASTO CZEKOLADOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

Czekoladowej serii ciąg dalszy. Dziś dodatkowo z jesiennym akcentem: jabłkami i rozgrzewającym cynamonem jeśli tylko ktoś ma ochotę.

Ja miałam... ale o dodaniu go przypomniało mi się gdy ciasto było już w piekarniku :)

Podana ilość składników jest na blachę o wymiarach 24/24 lub na tortownicę o średnicy 24 cm.  

 

 

Składniki:

  • 200 g masła lub margaryny,
  • szklanka cukru brązowego, 
  • 3 jajka,
  • 150 g ciemnej czekolady,
  • 280 g mąki tortowej,
  • łyżeczka sody,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mleka,
  • 60 g rodzynek,
  • 1 łyżka rumu,
  • łyżeczka cynamonu lub ewentualnie cukier cynamonowy,
  • 2 kwaśne jabłka - pokrojone w "ósemki"

Sposób przyrządzenia:

W garnuszku na małym ogniu rozpuść margarynę/masło. Gdy będzie już płynna dodaj rozdrobnioną w kostkę czekoladę by się rozpuściła, następnie dodaj cukier i mieszaj przez kilka minut (około 3-5) by masa nieco przestygła a jednocześnie rozpuścił się cukier. Dodaj pojedynczo żółtka i dokładnie wymieszaj. Mąkę przesiej do miski razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Ubij pianę z białek. Dodawaj do masy jajecznej na przemian mąkę i ubitą pianę z białek aż do wyczerpania obu tych składników i dokładnego ich wymieszania.  Dodaj mleko. Rodzynki najpierw zalej wrzącą wodą a po kilku minutach odlej ją i dodaj łyżkę rumu. Jabłka pokrojone na cząstki podsmaż na kilku łyżkach wody i łyżce masła do czasu aż LEKKO się rozmiękną ale tak by były nadal w kawałkach. Nie rozgotowuj do uzyskania musu. DODAJ CYNAMON :) lub cukier cynamonowy w ilości 1 łyżeczki.

Podziel ciasto czekoladowe na dwie części. Jedną z nich wyłóż na blachę i wygładź ciasto. Jabłka wyłóż na pierwszą część ciasta a na nich rozsyp zamoczone wcześniej w rumie rodzynki. UWAGA! Rodzynki można wmieszać też w ciasto. Będzie równie smacznie. :) Na jabłka (i ewentualnie rodzynki) wyłóż drugą część ciasta. Nie zrażaj się faktem, że ciasto zgęstnieje i ciężko będzie je rozsmarować. Jeśli bardzo zgęstnieje możesz dodać 2 łyżki mleka. Nie jest to jednak konieczne - nawet jeśli w części jabłka nie będą przykryte to i tak w piekarniku podczas wyrastania ciasta - wyrówna się ono.

 

Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia. Aby zachowało świeżość i wilgoć po wystygnięciu owiń je folią aluminiową lub schowaj do pudełka. 

Temperatura i czas pieczenia:

Piecz w temperaturze 1800C przez 35 minut. 

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 24 października 2011
TORT CZEKOLADOWY! Idealny na poprawę nastroju.

Podobno czekolada to doskonały sposób na poprawę nastroju.

Czy poniedziałek nie jest odpowiednim dniem na taki smakołyk? :)


 

Składniki na ciasto:

  • 175 g masła,
  • 175 g cukru (ja dałam cukier puder),
  • 4 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżka kakao w proszku,
  • 50 g stopionej czekolady deserowej.

Składniki na masę czekoladową:

  • 450 ml śmietanki kremówki (ja dałam 270 ml)
  • 375 g połamanej na cząstki czekolady deserowej (ja dodałam 225 g bo tylko tyle było w domu ;) )

Wydaje mi się, że ilość śmietanki i czekolady, którą zużyłam była wystarczająca - większa ilość sprawiłaby, że byłoby baaardzo dużo masy - moim zdaniem za dużo.

Ponadto potrzebna będzie:

  • okrągła forma do tortów o średnicy 20 cm,
  • papier do pieczenia,
  • tłuszcz do wysmarowania brzegów tortownicy,
  • szpryca do dekorowania lub woreczek do dekorowania,
  • kilka biszkoptów lub innych kruchych ciastek, które łatwo da się zetrzeć na tarce i opruszyć brzegi ciasta do dekoracji - nie są jednak konieczne. Dekoracja może być wg Waszej własnej inwencji twórczej,
  • kilka łyżek musu malinowego lub wiśniowego do przełożenia krążków czekoladowego ciasta.

 

Sposób przyrządzenia:

Posmarować cienko tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm i wyłożyć dno pergaminem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę (UCIERAŁAM W MALAKSERZE na najniższych obrotach). Stopniowo dodawać jajka, nadal ubijając masę. Przesiać mąkę i wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy i starannie wymieszać. Wlać stopioną czekoladę i wymieszać na gładką masę. W pewnym momencie może się wydawać, że ciasto się zważyło, ale wystarczy je dokładnie zmiksować nawet zwiększając nieco obroty ubijania i z pewnością wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto będzie miało konsystencję ciasta babkowego. Następnie należy przelać masę do tortownicy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 1800C przez 40 minut. Zostawić w formie na 5 minut do ostygnięcia i przełożyć na metalową kratkę, aby ciasto całkowicie wystygło. Gdy jest chłodne, przekroić na dwa plastry.

A teraz mój ulubiony punkt programu czyli wykonanie masy do ciasta. Aby przygotować masę czekoladową należy wlać śmietankę do rondla i zagotować, cały czas mieszając. Dodać czekoladę połamaną w kostkę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. W treści oryginalnego przepisu napisano, że masę należy przelać do miski i ubijać przez 5 minut albo do chwili, gdy masa stanie się puszysta. Ubijałam ją około 30 minut i bez rezultatu ale okazało się, że masa zaczyna gęstnieć gdy staje się zupełnie chłodna. Aby ten proces przyspieszyć wstawiłam miskę z masą do zimnej wody i dopiero wtedy było widać rezultaty. Część masy ok 1/3 odłożyć do dekorowania.

Pierwszy krążek ciasta należy lekko nasączyć wodą z odrobiną cytryny, posmarować masą czekoladową i następnie musem malinowym lub wiśniowym. Przykryj drugim krążkiem, nasącz go również a następnie przy pomocy noża rozsmaruj pozostałą część masy. Przy pomocy woreczka do dekorowania lub szprycy ozdób wierzch tortu tworząc wzór muszelek lub inny jaki tylko przyjdzie Ci do głowy :) W tym temacie pełna dowolność. 

 

 

 

 

 

 

11:01, aleksandra.lewandowska , Czekolada
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2