Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
piątek, 08 lipca 2011
Tarta czekoladowo-gruszkowa

Składniki:

CIASTO 

  • 115 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki curku,
  • 115 g masła,
  • 1 zółtko,
  • 1 łyżka soku z cytryny 

FARSZ

  • 115 g startej czekolady deserowej,
  • 2 gruszki,
  • 125 ml śmietany
  • 1 jajko plus 1 zółtko,
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub smietankowego, 
  • 3 łyżki cukru (do posypania)

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę do miski i dodaj sół, cukier i masło. Rozgnieć składniki widelcem. Dodaj żółtko i sok z cytryny i wyrabiaj ciasto. Gdyby było zbyt suche można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez 30 minut.

Przygotowanym w ten sposób ciastem wyłóż formę do pieczenia tarty o średnicy 25 cm. Ciasto posyp startą czekoladą. Gruszki obierz, pokrój na cienkie plasterki i rozóż je w dowolny sposób na cieście.

Pozostałe składniki farszu ubij na gładką masę i zalej nią gruszki i posyp cukrem. 

Temperatura i czas pieczenia:

Piec w rozgrzanym piekarniku 2000C przez 10 minut a następnie na kolejne 20 zmniejszyć do 1800C. 

Gdyby przez ten czas masa nie stężała można ciasto przetrzymać jeszcze kilka minut w piekarniku.  

 

Inspiracje:

Przepis pochodzi z mojej ulubionej ostanimi czasy książki: "Czekolada"