Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
niedziela, 10 lipca 2011
Ciasto z wiśniami i kawałkami czekolady

Kolejna propozycja z serii: SEZON NA... :) tym razem pora na wiśnie.

Do tego ciasta można dodać wiśnie pod każdą postacią: świeże, mrożone i z kompotu. Przepis jest na dużą blachę. Jeśli używacie mniejszej odmierzcie proporcjonalnie ilość składników. 

Składniki:  

  • kg wiśni,
  • 2 kostki masła lub margaryny,
  • 2 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 8 jaj,
  • kg mąki,
  • proszek do pieczenia (2 opakowania po 8 gram lub jedno 16 gramowe),
  • 400 ml mleka,
  • 200 g grubo posiekanej czekolady (deserowej lub gorzkiej)

Sposób przyrządzenia: 


Masło utrzeć z cukrem na pienistą masę, dodać sól, pojedynczo jaja.

Mąką przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać do masy łyżką, na przemian z mlekiem.

Na końcu dodać kawałeczki czekolady.


Ciasto podzielić na trzy części, przełożyć dwoma warstwami wiśni.

Temperatura i czas pieczenia:

Piec w temp 2000C ok. 60- 65 minut.
Na tortownicę o średnicy ok. 26 cm lub formę do wieńców - wziąć połowę ciasta