Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
czwartek, 28 kwietnia 2011
Sernik wg przepisu Basi

Jak sama nazwa wskazuje to jeden z tych przepisów otrzymanych od znajomej, koleżanki z pracy, który znalazł miejsce w moim zeszycie z przepisami. Ten jest od sąsiadki Basi. Wybaczcie, że brak w tej chwili zdjęcia, który prezentuje ciasto w całej okazałości. Tak smakował, że nie zdążyłam go uwiecznić... :) Na pewno jeszcze nie raz będzie okazja.

Składniki:


ciasto na spód sernika:

  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.


Wszystkie składniki należy wymieszać mikserem na gładką masę i wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia.



masa serowa:


  • 5 kostek sera białego półtłustego,
  • 8 jaj,
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 18% słodkiej,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddziel od żółtek. Żółtka i cukier wymieszaj w malakserze, następnie dodawaj po kawałku białego sera, budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej śmietanę i dodaj cukier waniliowy. Tak przygotowaną masę należy starannie i delikatnie wymieszać z pianą ubitą w 8 białek. Jeśli ktoś ma ochotę można dodać bakalie, skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny. Ciasto wylać na przygotowane uprzednio ciasto i wyrównać.

Ważne! Sernik należy włożyć do zimnego piekarnika nastawionego na temp. 200 stopni. Piec godzinę i 20 minut. Po około 40 - 60 minutach gdy wierzch ciasta się zrumieni dobrze jest przykryć go pergaminem lub kawałkiem folii aluminiowej by się nie zrumienił zbyt mocno.

 

 

 

Tagi: sernik
14:59, aleksandra.lewandowska , Serniki - tylko te najlepsze
Link Komentarze (2) »
czwartek, 21 kwietnia 2011
Ciasteczka czekoladowe

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam zdjęcie tych smakołyków pomyślałam o programie telewizyjnym "Jak to jest zrobione" ponieważ wydawało m się, ze tak wyglądające ciacha wymagają dużo pracy i są wybitnie skomplikowane.. a tu... takie mile rozczarowanie. Przygotowanie ciasta to prościzna... a jak smakują ;)

Polecammmm :)

Składniki:


  • 225 g gorzkiej ub półsłodkiej czekolady,(lub ok 110 g czekolady i kilka łyżek kakao)
  • 110 g masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 3 duże jajka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 i 2/3 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru do obtoczenia

Sposób przyrządzenia:


W miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą rozpuszczam masło z połamaną czekoladą.
Białka ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec po łyżeczce cukier, a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Mieszam z rozpuszczoną czekoladą. Mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia wsypuję do masy czekoladowej i mieszam do czasu połączenia się składników. Przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na całą noc lub na minimum 4 godziny.
Z zimnego ciasta formuję kuleczki o szerokości 2,5 cm, obtaczam je dokładnie w cukrze pudrze i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto zmięknie i ociepli się podczas lepienia kulek, wkładam resztę do lodówki i wyjmuję partiami, tak aby cały czas było dobrze schłodzone. Dzięki temu po upieczeniu cukier puder na powierzchni ciastek nie namoknie, a ciasteczka ładnie popękają.


Temperatura i czas pieczenia:

Piekę przez 8-12 minut w temperaturze 170ºC. Przekładam na metalową kratkę do ostudzenia. Trzeba uważać, aby nie piec ciasteczek zbyt długo, bo mogą nie być miękkie w środku. Można wyjąć jedno i spróbować.

 

Inspiracje:

Przepis pochodzi ze strony KwestiaSmaku.Pl

http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasteczka/ciasteczka/przepisy.html

 

 

 

 

 

 



 

środa, 20 kwietnia 2011
Babka... może być Wielkanocna ;)

Składniki:

  • 6 jaj,
  • szklanka cukru,
  • szklanka krupczatki,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • szklanka oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sok z cytryny

 

Sposób przyrządzenia:

Do jajek wsyp cukier i ubijaj na parze do czasu ogrzania. Potem dodaj przesypując przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodaj olej i na koniec sok z cytryny.

Temperatura i czas pieczenia:

Piecz w temperaturze 175 stopni przez ok. 1 godzinę.

 



 

 



 

Sernik „Złota rosa”

Składniki:

  • kostka Kasi
  • ½ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 żółtka (białka zostawić na pianę po upieczeniu)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki

Sposób przyrządzenia:

Z podanych składnikow zagnieść ciasto  i wylepić nim dno i brzegi blachy.

Masa serowa:

  • 60 dag sera śmietankowego
  • budyń śmietankowy
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • ½ szklanki olej
  • 2 szklanki mleka
  • sok z cytryny

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować i wlać na ciasto. Piec ok. 45 minut. Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika i wyłożyć na nie pianę z 3 białek z ½ szklanki cukru. Włożyć ponownie do piekarnika na 15 minut.

 

 

 
1 , 2 , 3