Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl
czwartek, 19 lutego 2015
Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 185 g masła stopionego (ja używam tego o mniejszej zawartości tłuszczu - 60%),
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 0,5 szklanki miodu,
  • 1 szklanka różnych ziaren (np. sezamu, pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego) - szklanka łącznie,
  • 1 szklanka różnych płatków (np. jęczmiennych, żytnich lub zarodków pszennych)
  • 1 jajko,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850),
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 szklanki (łącznie) orzechów, rodzynek, moreli, migdałów, żurawiny suszonej.

Jak zauważyliście powyższa lista nie jest zbyt restrykcyjna i przewiduje możliwość dodania własnych ulubionych płatków lub suszonych owoców wg własnego uznania... i to jest w tym przepisie najlepsze. W sumie płatków i suszonych owoców powinniśmy uzyskać 3,5 szklanki.

Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i formować z nich w pierwszej kolejności kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe a następnie ułożone na blasze spłaszczyć nożem lub łyżką.

Uformowane ciasteczka należy wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC na około 15 minut.

ciasteczka owsiane